Besluit afblazen stille tocht ingegeven door onrust in centrum; Rif-activisten richten pijlen op Aboutaleb
De vrees voor plunderingen in het centrum van Rotterdam heeft meegewogen in het besluit van burgemeester Aboutaleb om Rif-activisten geen toestemming te geven voor een stille tocht in de avonduren. Dat zegt zijn woordvoerster. Flauwekul, stellen de activisten, die nu een demonstratie tegen hem voorbereiden.
Redactie RotterdamLaatste update:24-11-19, 05:07
De Rif Werkgroep wilde deze zaterdag een stille tocht houden uit solidariteit met activisten die in Marokko vastzitten omdat ze sympathiseren met de Riffijnse protestbeweging Hirak, die strijdt tegen de achterstelling van de bewoners van het Rifgebied. Aboutaleb verbood dat ter elfder ure. Hij stelde voor de stille tocht te verplaatsen naar een vroeger tijdstip deze zaterdag, maar daar wilde de beweging niet aan. ,,We zijn geen kleine kinderen tegen wie je zegt: voer je toneelstukje dan en dan maar op,’’ zegt Abdennatij Benseddik van de Rif Werkgroep. Een tocht op zondag 24 november om 16.30 uur, een optie die de burgemeester vandaag heeft geopperd, ziet de organisatie evenmin zitten.
Benseddik stelt onomwonden dat Aboutaleb een streep door de stille tocht heeft gezet omdat hij wordt aangestuurd door ‘de lange arm van Rabat’: hij zou heulen met het regime in de Marokkaanse hoofdstad, dat weinig opheeft met Hirak. Aboutalebs woordvoerster ontkent dat ten stelligste. ,,We hebben sinds weken te maken met een uitzonderlijke situatie in het centrum als het donker wordt: de dreiging van plunderingen in de Koopgoot, de Bijenkorf en van JD Sports. Als er geweld uitbreekt, hebben we een onbeheersbare situatie te pakken.’’ Volgens de zegsvrouw van de burgemeester was er informatie over dreiging voor plunderingen op vrijdag en zaterdag. Voor zondag was geen dreiging bekend.
De vrees voor plunderingen en de ‘uitzonderlijke situatie in het centrum’ wordt niet als argument aangevoerd in de officiële, afgelopen donderdag verstuurde brief waarin Aboutaleb zijn besluit toelicht. Hij rept daarin wel dat een mars 's avonds geen goed idee is vanwege de schemering, die het ‘handelingsrepertoire’ van de politie beperkt en het handhaven van de openbare orde bemoeiljkt. Ook zou er te weinig politiecapaciteit zijn.
De woordvoerster benadrukt dat Aboutaleb de stille tocht niet heeft verboden: de Rif Werkgroep heeft de mars zelf afgelast omdat men zich niet kon vinden in het vroegere tijdstip.
We hebben sinds weken te maken met een uitzonderlijke situatie in het centrum als het donker wordt: de dreiging van plunderingen
Woordvoerster Aboutaleb
De Rif-activisten bekijken of het besluit van Aboutaleb juridisch valt aan te vechten. Intussen bereiden ze een demonstratie voor: ditmaal geen stille tocht, maar een protest voor het stadhuis tegen het burgemeesterschap van Aboutaleb. ,,Het gaat niet alleen om het verbieden van stille tochten, er is meer aan de hand,’’ stelt Benseddik. ,,Door het strenge beleid van Aboutaleb is de stad doodsaai gevonden: na tienen is er bijna geen kroeg meer open.’’
Petitie
Sinds vanavond circuleert op internet ook een petitie tegen het burgemeesterschap van Aboutaleb. Mochten 40.000 Nederlanders de petitie ondertekenen, dan moet de Tweede Kamer het onderwerp officieel behandelen.
Na een in oktober uit de hand gelopen protestactie van Koerden en een tegenbetoging van Turken in het centrum gaf Aboutaleb aan ‘s avonds geen gevoelige demonstraties meer te willen. Dat voornemen leverde hem stevige kritiek op van D66-raadslid Nadia Arsieni, die ook van plan is de kwestie over de afgeblazen stille tocht aan de kaak te stellen. ,,Ik vind het een hele rare gang van zaken en wil graag opheldering.’’
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.