Besmet met corona? In deze isolatiekamers van het Erasmus MC kunnen patiënten worden verpleegd

VideoIsolatiekamers in ziekenhuizen spelen een grote rol om te voorkomen dat patiënten met het coronavirus ook anderen kunnen besmetten. Het Erasmus MC heeft in de nieuwbouw op elke verpleegafdeling de speciale kamers met een sluis. Klaar om patiënten op te vangen als het nodig is.

Het Rotterdamse ziekenhuis heeft nog alleen eenpersoonskamers. Maar mocht iemand besmet zijn met het coronavirus, dan wordt deze opgevangen in een kamer die ook nog een sluis. Door het verschil in luchtdruk kan de uitgeademde lucht van de patiënt niet op de gang of de andere kamers in het ziekenhuis komen.

In het portaaltje tussen de twee deuren van de sluis kan een verpleegkundige of arts, maar ook bezoek de beschermende kleding aantrekken. Dit is beschermende overkleding, rubberen handschoenen, een mondkapje en een bril.

Poster

Een poster op de deur vertelt exact de volgorde van wat te doen om veilig in de kamer te gaan. Van het ontsmetten van de handen tot de bril opzetten. Voor het verlaten van de kamer gaan de handschoenen niet uit, zodat de sluis altijd schoon blijft.

Verder is de kamer exact hetzelfde als alle andere kamers in het Erasmus MC. Mét een grote televisie, een tablet, een tafel aan het raam en een uitzicht over de stad. De slaapbank staat er echter niet. Als iemand in de isolatiekamer slaapt kan vanwege de risico’s niemand blijven slapen.

Ook andere ziekenhuizen in de Rotterdamse regio hebben kamers die geschikt zijn voor het verplegen van een patiënt met het coronavirus, of mensen waarvan het vermoeden is dat zij besmet zijn. In totaal zijn er tientallen van die speciale kamers met sluis.

Artsen dragen beschermende overkleding, rubberen handschoenen, een mondkapje en een bril als ze een patiënt in de isolatiekamer behandelen.
Volledig scherm
Artsen dragen beschermende overkleding, rubberen handschoenen, een mondkapje en een bril als ze een patiënt in de isolatiekamer behandelen. © Sanne Donders

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam