Besmette ratten mogelijk oorzaak van zieke honden in Barendrecht, Guusje (1) overlijdt
Zoals iedere dag wandelde Isabella Pijpers net voor kerst met haar labradoodle Guusje door de Zuidpolder bij Barendrecht. Tijdens het spelen en het rennen, krijgt de 1-jarige hond dorst en drinkt uit een plas met stilstaand water. Het water is vermoedelijk besmet met de leptospirose-bacterie, veroorzaakt door ratten, waar honden de ziekte van Weil van kunnen krijgen. ,,Na 3,5 dag moesten we Guusje in laten slapen.’’
Eveline VerwaterLaatste update:16-01-20, 17:43
Sinds september zijn er al vijf honden in Barendrecht met deze bacterie besmet geraakt. De bacterie wordt veroorzaakt door de urine van kleine knagers. Honden die besmet water drinken, kunnen binnen 2 tot 20 dagen symptomen van de ziekte van Weil krijgen: braken, diarree, geelzucht en nierfalen. Staatsbosbeheer trekt aan de bel over de toenemende rattenpopulatie en stelt een onderzoek naar de bacterie in.
Bij Guusje kwamen de symptomen snel op. Waar ze eerste kerstdag nog speels was, sloeg dat de dag erna helemaal om. ,,Ze at en dronk niet meer. In eerste instantie dacht de dierenarts dat ze vergiftigd was, dus kreeg Guusje een prik zodat haar braken zou stoppen’’, vertelt Isabella Pijpers. Dit hielp, maar de dag erna is de jonge labradoodle lusteloos, wil ze niet meer opstaan en is haar oogwit geel geworden. Dit is voor Pijpers een teken dat het goed mis is.
In eerste instantie dacht de dierenarts dat ze was vergiftigd
De antibiotica en het infuus bij de dierenkliniek slaan na 3,5 dag nóg niet aan. De nieren van Guusje worden aangetast. ,,De dierenarts belde ons dat het heel slecht ging en dat we moesten komen. We zagen dat ze heel erg benauwd was en hebben toen besloten haar in te laten slapen. Bij het overlijden kwam er allemaal troep uit haar neusje’’, zegt Pijpers. Na de dood van haar favoriete viervoeter wordt vastgesteld dat het hondje was overleden aan de ziekte van Weil. Een ziekte waar de hond overigens wel een vaccinatie voor heeft gehad.
Maar Pijpers is niet de enige wiens hondje besmet is geraakt met de ziekte. Vier andere viervoeters werden ook positief getest op de ziekte. ,,En dat is waarschijnlijk nog niet alles. Want niet iedereen heeft het geld om dit onderzoek te laten doen.’’
Waarschuwen
De Barendrechtse vrouw heeft haar verdriet omgezet in kracht om andere hondenuitlaters in de omgeving te waarschuwen. ,,Mijn doel is dat hondenbezitters die daar vaak wandelen te waarschuwen voor deze bacterie. Zo kunnen zij alerter zijn en sneller symptomen herkennen. Dan kunnen die hondjes misschien wel gered worden’’, zegt ze.
Ook nam ze contact op met de gemeente Barendrecht. Die op hun beurt Staatsbosbeheer inschakelde. Gisteren zijn er monsters in de Zuidpolder genomen om te kijken of de bacterie daadwerkelijk in dit gebied leeft. De uitslag laat nog even op zich wachten, maar Staatsbosbeheer deed wel een andere ontdekking die zou kunnen wijzen op de bacterie. ,,Onze deskundige viel het op dat de rattenpopulatie toeneemt. Niet alleen in de Zuidpolder: het betreft een groter gebied. We gaan in gesprek met het waterschap en de gemeente wat we kunnen doen om de rattenpopulatie terug te dringen’’, laat woordvoerder Marcel van Dun weten.
Het viel onze deskundige op dat de rattenpopulatie in dit gebied toeneemt
Marcel van Dun, Staatsbosbeheer
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.