Volledig scherm
De metro op de Hoekse Lijn passeert station Vlaardingen-Centrum. © Jan de Groen

Beveiligingssoftware Hoekse Lijn in orde, laatste testfase metro van start

De ingebruikname van de Hoekse Lijn is een stap dichterbij. Zo is de beveiligingssoftware - een heikel punt - goedgekeurd, waardoor maandag de laatste testfase ingaat. Dat betekent dat omwonenden vaker meerdere metro’s op volle snelheid over het traject zien rijden.

Daarmee is een mijlpaal bereikt. De afgelopen maanden bleef de veelbesproken beveiligingssoftware van de Hoekse Lijn haperen. De definitieve versie bevat geen storingen meer. Ook de problemen bij de overweg op de Deltaweg in Maassluis zijn opgelost.

De veiligheidsverklaring die nodig is voor de finale testfase is afgegeven, waardoor er vanaf maandag met volle snelheid en met meerdere metro’s tegelijk over het tracé tussen Schiedam en Hoek van Holland kan worden gereden.

,,Omwonenden gaan concreet vooruitgang zien’’, zegt een woordvoerder. ,,Voorheen was het vaak maar één metro, nu gaan er meerdere tegelijk rijden.’’

De veiligheidsverklaring voor de exploitatie is nog niet afgegeven, want ook in de laatste testfase kunnen zich nog problemen voordoen. Daarom is het noodscenario, waarbij de metro in juli met aangepaste snelheden gaat rijden, nog niet van de baan. ,,We weten niet wat we nog tegenkomen. Het is zonde om dit scenario nu te laten liggen als het toch nog van pas komt.’’

Een datum voor ingebruikname kan nog steeds niet worden gegeven. Later deze maand moet hier meer duidelijkheid over komen.

De Hoekse Lijn zou aanvankelijk al in september 2017 gaan rijden. Problemen met de software zorgen vanaf het begin voor vertraging. Al die tijd worden gedupeerde reizigers met bussen vervoerd. Passagiers krijgen inmiddels korting. Het is de bedoeling dat mensen, als de metro eenmaal rijdt, met acties worden verleid de auto te laten staan.

Elke ochtend op de hoogte van laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam