Volledig scherm
De matpartij vond plaats voor de deur van ouderenflat De Kulk in Hoogvliet. Twee medewerkers van woningcorporatie Woonbron, die in het complex kantoor houdt, hebben het slachtoffer naar binnen gehaald. De agressor werd buiten gehouden. Daarbij vernielde hij een achterdeur van het Woonbron-kantoor. © AD

Bewaker houdt Hoogvlietse ouderenflat in de gaten na vechtpartij bewoners

Angst regeert onder oudere bewoners van de Hoogvlietse serviceflat De Kulk. Een clubje van circa tien bewoners zorgt volgens hen voor stevige overlast. Voorlopig dieptepunt is de recente, wilde aanval van een man die een medeflatbewoner plots in elkaar sloeg en daarna op straat een willekeurige vrouw agressief bejegende. Sinds dit incident zit er 's nachts een bewaker in het complex. 

,,Je kunt erop wachten dat hier een keer een dode valt door een van die gekken’’, zegt bewoner Ron (66). Woordvoerder Hans Böse van verhuurder Woonbron stelt dat er ‘helaas een gespannen sfeer kan hangen in De Kulk, maar dat er geen sprake is van volop overlast’. 

Het is niet voor het eerst dat de sfeer in de 288 appartementen tellende De Kulk wordt verpest door een kleine groep mensen. Vorig jaar zomer trokken verschillende bewoners al aan de bel bij deze krant en Leefbaar Rotterdam. Net als toen zeggen en schrijven bewoners dat de problemen worden veroorzaakt door oud-gedetineerden en mensen met psychische klachten die nèt niet ernstig genoeg zijn om opgenomen te worden bij een ggz-instelling. 

Quote

Als dezelfde types ervoor in de plaats komen, is het niet vreemd dat de problemen ook terugkeren

Ron

Destijds besloot verhuurder Woonbron een nachtportier in te schakelen. Na enkele weken verdween deze weer omdat de rust was wedergekeerd. Bewoners die zich ernstig hadden misdragen, zijn toen weggestuurd. Ron: ,,Maar voor hen in de plaats kwamen gewoon dezelfde types terug. Dan is het niet vreemd dat ook de problemen weer terugkeren.’’   

Volledig scherm
De agressieve bewoner van De Kulk vernielde bij de plotse vechtpartij met een medebewoner ook de achterdeur van het Woonbron-kantoor. De bewoner zou aan de man hebben gevraagd zijn pitbullachtige hond aan te lijnen, waarna het misging. © AD

Tekst loopt onder de foto door.

Na het gewelddadige incident is besloten om in ieder geval tot het einde van de maand  een medewerker van KNB Security Services in de avond en nacht een oogje in het zeil te laten houden.  ,,Afhankelijk van de situatie gaan we met de inzet door, wordt die minder of gaan we weer terug naar de situatie zonder beveiliging’’, zegt Böse. Tijdens kantooruren zijn er een complexbeheerder en sociaal beheerder van Woonbron actief in De Kulk.

Juridische stappen

Hij vertelt verder dat het nu nog niet zeker is of de aangehouden agressor terugkeert naar zijn woning. Wel is Woonbron met juridische stappen bezig om te voorkomen dat de man weer zijn intrek kan nemen in de serviceflat. 

Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck diende vorig maand schriftelijke vragen in over problemen bij De Kulk. Hij wil weten wat het college gaat doen om die ‘per direct en nu voorgoed’ op te lossen.  De Woonbron-zegsman meldt dat er de komende tijd meer overleg is met de gemeente en politie ‘om concrete afspraken te maken over dagelijks beheer en gezamenlijk ingrijpen als dat nodig is'. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam