Het voormalige schoolgebouw in Rotterdam-Zuid dat Nasr el Damanhoury kocht namens een Duitse stichting met geld uit Qatar.
Volledig scherm
PREMIUM
Het voormalige schoolgebouw in Rotterdam-Zuid dat Nasr el Damanhoury kocht namens een Duitse stichting met geld uit Qatar. © ANP

'Bewijs dan eens dat wij oproepen tot de jihad'

Nasr El DamanhouryDe Rotterdamse salafistenschool wordt geen school, zegt Nasr el Damanhoury. Het pand van 1,7 miljoen euro kocht hij namens een Duitse stichting met geld uit Qatar.

Quote

Als er wordt ge­schreeuwd, luistert er niemand meer

Nasr El Damanhoury

De 60-jarige voormalige beleggingsadviseur El Damanhoury belandde in het oog van een storm toen vorige week bleek dat een salafistische stichting betrokken is bij de koop van een voormalig schoolgebouw in Rotterdam-Zuid. Minister Asscher zei er 'zeker geen salafistenschool' te willen, andere politici noemden de aankoop 'bizar' en 'verschrikkelijk'. El Damanhoury, de ondertekenaar van het koopcontract, hield zich stil. ,,Als er wordt geschreeuwd, luistert er niemand meer", zegt hij nu.

De geboren Egyptenaar, die jarenlang werkte bij banken in Nederland en Dubai, is directeur van de stichting Waqf. Dat is een orthodoxe of salafistische islamitische organisatie met onder meer een moskee in Eindhoven. In het kantoor van de stichting in Rotterdam beantwoordt El Damanhoury voor het eerst vragen over de kwestie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam