Uitvoerder Stephan de Veth is druk met de aanleg van een watertuin.
Volledig scherm
PREMIUM
Uitvoerder Stephan de Veth is druk met de aanleg van een watertuin. © Desiree Schippers

Bewoners Agniesebuurt bang voor natte voeten

Met de klimaatverandering in gedachten wil de gemeente Rotterdam in complete wijken het regenwater op een vernieuwende wijze opvangen zodat de riolen niet meer overstorten. Te beginnen in de Agniesebuurt in Noord. Maar de bewoners daar zijn toch bang voor natte voeten.

Quote

De sponswer­king die een stad vroeger had, is er niet meer

John Jacobs

Even de grens over: In de zomer van 2011 barstte zo'n extreme wolkbreuk los boven Kopenhagen, dat binnen twee uur de hele stad blank stond. Ziekenhuizen moesten worden ontruimd, hulpverleners liepen vast in het water en de Deense hoofdstad zat een week zonder stroom. Schade: 1,2 miljard euro.

Het Deense incident is een schrikbeeld voor waterdeskundigen. Maar het is niet ondenkbaar dat zo'n verwoestende bui ook ooit boven de Maasstad losbreekt, zegt John Jacobs, strategisch adviseur water bij Stadsbeheer. ,,Extremen komen vaker voor en worden extremer. Dat kan de meest robuuste riolering niet aan'', zegt hij.

Dus wordt op de burelen van de gemeente nagedacht over oplossingen. De stad wordt immers steeds dichter bebouwd, met als gevolg dat regenwater nergens meer heen kan en de riolen vollopen. ,,De sponswerking die een stad vroeger had, is er niet meer. Dat geldt met name voor de vaak stenige, vooroorlogse wijken.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam