Volledig scherm
Het gaat om oude en nieuwe bewoners van de bakfietswijken Oude Noorden, Nieuwe Westen en Kralingen-West. Foto ter illustratie. © ANP

Bewoners bakfietswijken leven langs elkaar heen

In de drie nieuwe bakfietswijken van Rotterdam leven oude en nieuwe bewoners straal langs elkaar heen. De sinds 2014 ingestroomde, kapitaalkrachtige gezinnen in het Oude Noorden, Nieuwe Westen en Kralingen-West hebben weinig tot geen contact met de bewoners die er tien jaar of langer wonen.

,,De verschillende bevolkingscategorieën zijn vlak bij elkaar, maar raken elkaar niet'', concluderen de onderzoekers van Risbo, verbonden aan de Erasmus Universiteit, in het gisteren verschenen rapport Nieuwe Buren, een mede door de gemeente gefinancierd onderzoek.

Quote

Binnentui­nen remmen het contact met de rest van de straat

Onderzoeksrapport

Opvallend is dat de instromers zeggen wel contact te wíllen met de oorspronkelijke buurtbewoners. Sterker nog, de reden dat zij naar de wijk zijn verhuisd, ligt vaak in de wil bij te dragen aan 'sociale menging'. In de praktijk komt daar echter bar weinig van terecht. De nieuwe bewoners hebben het naar eigen zeggen te druk met gezin en werk. Ook zetten zij zich minder in voor buurtorganisaties en bieden ze minder burenhulp dan de mensen die er al lang wonen.

De architectuur van de nieuwbouwblokken helpt ook niet altijd. Wooncomplexen met binnentuinen remmen burencontact. ,,In de binnentuin zijn de nieuwkomers onder gelijkgestemden. Ze staan met hun rug naar de andere kant van de straat'', zegt een van de onderzoekers Afke Weltevrede. Ze heeft nog wel hoop dat het goed komt met het onderlinge contact. ,,Maar het kan ook zijn dat de nieuwkomers hun intentie om diversiteit te bevorderen helemaal niet waarmaken. Daar moeten we op letten.''

Er zijn wel uitzonderingen, zien de onderzoekers die 34 interviews hielden met nieuw en oud: ,,Enkele nieuwe bewoners die we hebben gesproken zetten zich zeer intensief in voor de buurt, hebben een trekkersrol op zich genomen of proberen bewust andere nieuwkomers te mobiliseren.''

'Kansrijke gezinnen'

De gemeente heeft in 2014 tot doel gesteld 10 procent meer 'kansrijke gezinnen' aan te trekken in de drie wijken. Er wonen nu zelfs 25 procent meer 'sterke schouders'. In hun kielzog zijn ook de hippe koffie- en lunchtentjes gekomen.

Het goede nieuws is dat irritatie tussen de oude en nieuwe bewoners, tegen de verwachting in, is uitgebleven. Tijdens de presentatie van het rapport werd zelfs de suggestie geopperd dat instromers een dempend effect kunnen hebben op spanningen tussen oude autochtone en allochtone bewoners. ,,De oude bewoners hebben hun wijk zien veranderen, hebben daar niet voor gekozen. De nieuwkomers wel'', aldus Weltevrede.

Een hiaat is wel dat er slechts vijf bewoners met een migratie-achtergrond waren geïnterviewd, gaf de onderzoekster toe.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam