Bewoners flat Rotterdam weer terug na brand

VideoBewoners van de Söderblomplaats in Rotterdam-Ommoord mogen terug naar huis. Gisteravond woedde hier een zeer grote brand in een appartement op de zevende etage. Een persoon is overleden. Omstreeks 02.30 's nachts lieten de hulpdiensten weten dat de brand geblust was. Bewoners worden vandaag om 11:00 uur bijgepraat over de brand. 

De brandweer heeft de twintig verdiepingen tellende flat vanochtend vrijgegeven. Meer dan 200 mensen moesten hun appartement uit. Ongeveer de helft van hen werd opgevangen in cultureel centrum Romeynshof en voor twintig mensen is onderdak geregeld. Ze kunnen terug naar hun woning, maar moeten wel rekening houden met wat schade omdat de brandweer hier en daar deuren heeft moeten forceren.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De brandweer was massaal uitgerukt. © MediaTV

De woningen worden vandaag schoongemaakt. Mogelijk is een complete verdieping onbewoonbaar.  Volgens bewoners zou de vluchtdeur niet naar behoren hebben gewerkt. Dit wordt nader onderzocht. 

Het slachtoffer - een 62-jarige man - werd gisteravond gereanimeerd maar dat mocht niet meer baten. Hij woonde in het appartement waar de brand uitbrak. De brand was lastig te blussen omdat het appartement waar het vuur ontstond erg rommelig is. De flat, die twintig verdiepingen telt met in totaal 160 appartementen, is geheel ontruimd. Oudere mensen werden met hun rollator tree voor tree naar beneden geholpen. In verband met rook en koolmonoxide moesten bewoners van de bovenste etages elders overnachten.  Nadat het vuur onder controle was konden de bewoners van de onderste vijf verdiepingen weer terug naar hun woningen. Drie mensen hebben door alle commotie heen geslapen en werden gewekt door de brandweer. 

Volledig scherm
Ook huisdieren werden geëvacueerd. © MediaTV

Het vuur is niet overgeslagen naar andere woningen. De brandweer ging langs alle appartementen om er zeker van te zijn dat er niemand in het gebouw was achtergebleven. Ambulances uit de omringende regio's werden ingeschakeld. Zeven mensen hebben rook ingeademd en moesten worden behandeld in het ziekenhuis.

Bezorgd

Volledig scherm
Bij de brand was sprake van veel rookontwikkeling. © MediaTV
Quote

Ze zei dat er brand was op mijn verdieping dus ik ben als een gek alle trappen opgerend

Arjen

Een man stond gisteravond laat ongerust achter het lint. ,,Mijn ex-vrouw belde, dat de rook al haar woning op de achttiende verdieping binnenkwam. Ze was in paniek. Ik ben meteen gekomen maar ik zie haar nog niet rondlopen.”

De bewoners van de zevende verdieping stonden geschrokken buiten. Het was Arjan die vanavond thuis kwam en op straat werd gealarmeerd door een buurvrouw. ,,Ze zei dat er brand was op mijn verdieping, dus ik ben als een gek alle trappen opgerend. Daar was nog geen rook maar in ons portiek wel. Ik ben buitenom gerend en heb op alle deuren gebonsd.We zijn allemaal gevlucht.” 

In die vlucht hoorde bewoner Ahmed Mohammadi zijn buurman in het brandende huis nog om hulp roepen. ,,Maar alles was dicht en de ramen waren al zwart en bol. We konden niks meer doen.” 

Warme plek

Een groep bewoners is opgevangen in een zaaltje onderin het appartementencomplex. De gemeente heeft bussen ingezet om mensen naar een warme plek zoals wijkcentrum Romeynshof te brengen. Vanochtend is er in de Romeynshof een informatiebijeenkomst voor bewoners. 

Veel bezorgde belangstellenden zijn op de brand afgekomen. Ook loco-burgemeester Joost Eerdmans kwam poolshoogte nemen om zich te laten informeren door de hulpdiensten. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. 

Volledig scherm
De brandweer is bezig met evacueren © AD
Volledig scherm
Mensen worden opgevangen in een zaaltje nabij de flat. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam