Volledig scherm
De ravage na de inslag van de V1. © Stadsarchief Rotterdam

Bewoners herdenken ‘V1-drama’ in Rotterdamse Treubstraat

Het is één van de vele, grote drama’s uit WOII in Rotterdam: de neergestorte V1 in de Treubstraat in Bergpolder, op 18 maart 1945. Er kwamen 42 mensen om het leven door de inslag van deze Duitse ‘vliegende bom’, 48 raakten gewond, van wie tien ernstig. Een tragedie, en dat slechts 7 weken voor de bevrijding.

Deze zwarte bladzijde in de stadse geschiedenis werd na de oorlog nooit officieel herdacht, totdat een groep kordate buurtbewoners deze fatale gebeurtenis aan de vergetelheid ontrukten.

,,We spraken vorig najaar met twee broers, die hun hele familie destijds zijn kwijtgeraakt’’, zegt woordvoerder Ewoud Kieviet. ,,Ze kwamen daar elk jaar een bloemetje leggen. Die mannen wilden heel graag een monument om de slachtoffers te eren.’’

Een eerste herdenking - 73 jaar na dato - moet zondag de aanzet zijn voor de komst van zo’n gedenkteken. Tijdens deze plechtigheid (om half 2) vertellen overlevenden hun verhaal, worden bloemen gelegd en zal er een moment van stilte zijn. De namen van de slachtoffers worden voorgelezen.

Kieviet: ,,We herdenken 18 maart gezamenlijk, met de toenmalige bewoners, en de huidige.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam