Volledig scherm
De karakteristieke flats gaan tegen de vlakte. © Jan de Groen

Bewoners Hoven die huis uit moeten, gaan juridische strijd aan met Havensteder

Een groot aantal bewoners van de Hoven in Capelle aan den IJssel gaat de strijd aan met Havensteder. Zij eisen een urgentieverklaring en verhuisvergoeding nu zij hun woning moeten verlaten. Dat stelt advocatenkantoor De Vries Zantman.

Dat betekent dat de bewoners die in november hun huis uit moeten, dat niet zomaar gaan doen. Advocatenkantoor De Vries Zantman heeft een brief opgesteld die de bewoners naar Havensteder kunnen sturen. Hierin vernietigen zij hun gebruiksovereenkomst met Havensteder buitengerechtelijk.

Vanaf 2011 kregen de huurders jaarlijks een tijdelijk huurcontract, dit omdat Havensteder wist dat de portiekflats uiteindelijk gesloopt zouden worden. Vorig jaar werd dat tijdelijke huurcontract omgezet in een gebruiksovereenkomst. De bewoners betaalden alleen nog maar servicekosten.

,,Wij betwisten dat Havensteder juist heeft gehandeld’’, zegt Nick Slingerland van het advocatenkantoor. ,,Volgens ons hadden ze jaarlijks een brief moeten sturen waarin staat dat de huurovereenkomst gebaseerd is op de leegstandswet.’’

De advocaten willen hiermee afdwingen dat de bewoners alsnog huurbescherming krijgen en dus een nieuwe woning krijgen toegewezen. ,,Wij vinden het vervelend als mensen valse hoop wordt gegeven’’, zegt een woordvoerder van Havensteder. ,,Wij denken dat er niks fout is gegaan. De bewoners hadden al geen huurbescherming meer omdat het om tijdelijke contracten ging. Het afgelopen jaar hebben ze geen huur hoeven te betalen, dat is eigenlijk gelijk aan een verhuisvergoeding.’’

Quote

De bewoners hadden al geen huurbe­scher­ming meer omdat het om tijdelijke contracten ging

Proces

Mocht Havensteder gelijk hebben en de bewoners gaan de juridische strijd aan met de woningcorporatie, dan kan ze dat veel geld kosten. Door de brief naar Havensteder te sturen, moet de corporatie een proces aanspannen om de Capellenaren uit hun woningen te krijgen.

Maar als de bewoners die rechtszaken verliezen, moeten zij alle bijbehorende kosten betalen. Veel bewoners van de Hoven leven van een uitkering en hebben soms schulden.

,,De financiële risico’s worden met de cliënten besproken’’, aldus Slingerland. ,,Wij kunnen inderdaad niet met zekerheid zeggen dat dit gaat slagen.’’ Hoeveel mensen de hulp van het kantoor hebben ingeschakeld, kan hij niet zeggen.

De PvdA, GroenLinks en de SP hebben het college opgeroepen om actie ondernemen. Daarop kan de gemeente nog niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6158 stemmen