Volledig scherm
Omwonenden van De Evenaar in Rotterdam-Oosterflank vrezen voor overlast van mensen met psychische problemen. © Frank de Roo

Bewoners Oosterflank: Weinig vertrouwen in aanpak overlast psychische patiënten

Honderden omwonenden van complex De Evenaar in Rotterdam-Oosterflank, hebben er weinig vertrouwen in dat de maatregelen van de gemeente tegen de verwachte overlast van mensen met psychische problemen, afdoende zullen zijn.

Al maanden is de wijk Oosterflank in de ban van de komst van een groep mensen met psychische problemen naar gebouw De Evenaar. Ze vrezen dat de zogenoemde ‘mix van doelgroepen’ die in het onderkomen aan de Vaasahof wordt gevestigd, toch voor overlast gaat zorgen.

In een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad en de gebiedscommissie Prins Alexander legt actiecomité ‘Evenaar in actie’ uit waarom de plannen van onder meer Humanitas Zorg, Bavo Europoort en Centrum voor Dienstverlening (CVD) niet passen. ,,De onderbouwing is gebaseerd op twee voorbeelden (Rotterdam-Charlois en Eindhoven) waarvan bekend is dat er wel degelijk sprake is van overlast. Dit geeft ons zeer weinig vertrouwen dat het plan wel gaat werken in Oosterflank.’’

Petitie

Quote

Alleen al het feit dat de maatrege­len noodzake­lijk zijn, geeft aan dat er daadwerke­lijk overlast verwacht wordt

Actiecomité 'Evenaar in actie'

Het actiecomité voelt zich gesteund door bijna 1200 ondertekenaars van een petitie en vraagt zich af of de beoogde beheermaatregelen afdoende zullen zijn. ,,Alleen al het feit dat de maatregelen noodzakelijk zijn, geeft aan dat er daadwerkelijk overlast verwacht wordt.’’ Verder wijzen de bewoners erop dat de aandacht niet verder reikt dan de onmiddellijke omgeving van De Evenaar, ,,en dat daarmee overlast in de wijk Oosterflank niet voorkomen kan worden.’’

Volgens het actiecomité zouden politie en handhavende diensten niet geconsulteerd zijn, waardoor zij zich zorgen maken over de extra overlast, de druk op de wijk en het gebrek aan personeel.

Bewoners beklemtonen verder dat er geen sprake is geweest van volwaardige participatie, delen van de wijk hebben geen uitnodiging voor de informatiebijeenkomsten over de plannen ontvangen. Wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) erkende vorige week in de gemeenteraad dat er fouten zijn gemaakt. Hij verwacht medio april een plan van aanpak te hebben.

'Rode wijk'

De wijkbewoners wijzen de gemeenteraad er nogmaals op dat er in Oosterflank geen plek is voor aanvullende opvang van sociale en psychische hulpbehoevenden. Ze stippen daarbij een convenant uit 2015 uit. ,,Op 400 meter van De Evenaar zit een grote locatie van Bavo Europoort, een open instelling voor mensen met sociale en psychische stoornissen. Daarachter ligt de Bouman kliniek voor verslavingszorg.’’ De aanwezigheid van deze instellingen met nog een grote groep Rotterdammers met problemen, heeft ertoe geleid dat Oosterflank de enige buurt in Prins Alexander is met het stempel ‘rode wijk’.

De gebiedscommissie Prins Alexander praat donderdag weer over de plannen met De Evenaar. Dit wijkbestuur pleitte er eerder voor dat besluitvorming over moet.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam