Volledig scherm
De mensen van Mooi Mooier Middelland verplaatst de fietsen van zijstraatjes waar ze in de weg staan, naar een parkeerplek op de Middellandstraat . © MooiMooierMiddelland

Bewoners ruimen oBikes op: We moeten wel

Lang niet iedereen in Rotterdam is blij met de komst van de deelfietsen van oBike. In de Rotterdamse wijk Middelland zijn bewoners er zo klaar mee dat ze zelf de fietsen verplaatsen. ,,We moeten wel", legt Robert Jager uit. ,,Er is gewoon geen ruimte voor rolstoelen of kinderwagens."

Jager is wijkcoördinator van Mooi Mooier Middelland voor de gemeente Rotterdam en zet zich vol enthousiasme in voor zijn buurt. ,,In zijstraten van drukke straten als de Middellandstraat zorgen de fietsen echt voor overlast, met de mensen in de buurt die de fietsen gebruiken hebben we al afspraken gemaakt, maar er duiken er elke keer zoveel op. Soms staan er 18 van die oBikes in onze kleine zijstraat, dat neemt gewoon te veel ruimte in." Samen met mensen uit de buurt haalde hij afgelopen weekend voor de derde keer met een bakfiets de oBikes van de stoep in de Jan Sonjéstraat.

Quote

Echt jammer dat er geen rek­ken-sys­teem is zoals in het buitenland

Robert Jager

Hij is niet tegen de oBikes benadrukt Jager. ,,Ik ben er in het buitenland echt fan van, maar ik snap niet dat ze hier overal staan. Ik vind het echt jammer dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en het bedrijf over een rekken-systeem. Maar het is nooit te laat om dingen aan te passen... Op openbare plekken zoals bij de speeltuin, of in een brede straat kan je die fietsen prima kwijt. Ik hoop echt dat er iets aan gedaan wordt."

Tot die tijd zal Jager zelf de fietsen verzamelen op plekken waar ze niet voor overlast zorgen. ,,Van mensen uit nauwe straten in de buurt heb ik vernomen dat ook zij de fietsen willen verplaatsen, zolang het bedrijf het niet doet, doen we het maar even zo."

Volledig scherm
Met een bakfiets verplaatst Jager samen met buurtgenoten de oBikes. © MooiMooierMiddelland

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam