Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Eerder werd er aan de Nassaulaan een drugswoning ontdekt. Het pand werd op last van burgemeester Cor Lamers gesloten. © DIJKSTRA, ROEL

Bewoners: 'situatie in Schiedam-West holt achteruit'

De situatie in Schiedam-West holt snel achteruit. Dat stelt Eric Schippers, al 27 jaar trots bewoner van West. Hij zegt namens meerdere bewoners te spreken. ,,Er gebeuren hier dingen die niet door de beugel kunnen. De ontdekking van de drugswoning aan de Nassaulaan eerder deze week is geen incident."

Schiedam-West is niet de wijk die de gemiddelde Schiedammer als eerste zal noemen als hij aan criminaliteit denkt. Toch was het het afgelopen weekeinde flink raak. Zo troffen gemeente en politie zaterdag in een riante woning aan de chique Nassaulaan een half miljoen aan contanten, meerdere vuurwapens, een taser en 15 kilo harddrugs aan. Een 27-jarige man zonder woon- of verblijfplaats is aangehouden.

Quote

Het team Handhaving & Toezicht is onzicht­baar, ondanks meerdere meldingen

Eric Schippers

,,West staat niet, zoals Oost en Nieuwland, te boek als 'probleemwijk', maar de situatie holt nu wel snel achteruit", stelt Eric Schippers, als 27 jaar trots inwoner van West. Hij zegt namens meerdere bewoners te spreken. ,,Maar die mensen zijn bang om aan de bel te trekken, daarom doe ik dat."

Het pand aan de Nassaulaan is per toeval ontdekt. ,,Maar wij hebben als bewoners al veel vaker aan de bel getrokken met vermoedens. Er gebeuren hier dingen die niet door de beugel kunnen."

De parkeeroverlast bijvoorbeeld. ,,We hebben te maken met overbewoning", weet Schippers. ,,Veel huizen worden opgekocht en verhuurd aan arbeidsmigranten. Maar die zitten dan vaak met vijftien mensen in zo’n pand en hebben allemaal een auto. Ook dumpen veel van deze mensen illegaal hun afval, soms gewoon op straat. Bovendien hebben we het vermoeden dat er drugsdeals plaatsvinden, aangezien er veel nachtelijke activiteiten zijn. Het gevolg: mensen met een goed inkomen overwegen te verhuizen, of zijn al weg."

'Onzichtbaar'

Schippers, maar ook andere bewoners, deden al vaker hun beklag bij het team Toezicht & Handhaving. ,,Maar die medewerkers zijn onzichtbaar. Men reageert niet of nauwelijks op mijn meldingen. Ik hoop dat hier snel verandering in kan komen en dat foutparkeerders, maar ook het illegaal dumpen van afval wordt aangepakt. Verder zou het goed zijn als er zicht is op de afstoot van huurwoningen door corporatie Woonplus. Wie koopt die woningen en vooral: aan wie worden de huizen verhuurd?"

Volgens een gemeentewoordvoerder heeft ook 'West' aandacht. ,,Een deel van de wijk is niet voor niets aangewezen als veiligheidsrisicogebied, preventief fouilleren is hier toegestaan", benadrukt de zegsman. ,,Maar er worden ook buitengewoon opsporings ambtenaren ingezet. Het probleem met afval zien wij ook, daar worden mensen op aangesproken door het interventieteam."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam