Volledig scherm
Door de sinkhole is het onmogelijk om met droge voeten binnen of buiten te komen. © Media TV

Bewoners verstoken van drinkwater door gesprongen waterleiding

UPDATEBewoners van de Van Galenstraat in de Rotterdamse wijk Crooswijk moeten het vanavond zonder water stellen. Het springen van een waterleiding in de straat is daarvan de oorzaak.

Op misschien wel de warmste dag van het jaar geen water hebben: het zou je maar gebeuren. Begin van de avond sprong een waterleiding voor het portiek van de Van Galenstraat. Het duurde niet lang voordat de hele straat blank stond.

Omdat de waterleiding precies voor het portiek sprong, werden bewoners uit hun woningen geëvacueerd met een autoladder. Zij zijn opgevangen in verzorgingstehuis Hoppesteyn. Het is de bedoeling dat zij vanavond weer naar huis kunnen.

Ondertussen wordt het water uit de straat weg gepompt. Als dat gebeurd is, kan de lekkage worden verholpen. Hoe erg het lek is, kan dan pas worden ingeschat. Omdat niet duidelijk is wat de enorme hoeveelheid water doet met de fundering van het oude pand is een bouwkundige van de gemeente Rotterdam ingevlogen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Buurtbewoners, zoals deze twee mannen hier op de foto, proberen er maar het beste van te maken. © Media TV

Evides is momenteel bezig om een noodwatertappunt in de straat aan te leggen zodat met deze hitte bewoners van de Van Galenstraat en omliggende straten toch aan water kunnen komen. Of er vanavond weer water uit hun kranen komt, valt nog niet te zeggen.

Eng

,,Ik vind het eng om mijn huis in te gaan”, zegt Marta Delgado die iets verderop in de straat woont. ,,Al dat water zit nu onder onze huizen, dat vind ik geen prettig idee. Dat we geen water hebben vind ik niet zo erg. Ik kom uit Kaapverdië, ik heb altijd water in huis voor als er iets gebeurt. Ik ga even douchen en slapen. Oh nee, douchen gaat ook niet. Dat is wel vervelend.”

Iwan Touw vond het een groot avontuur toen hij uit zijn huis getakeld werd. ,,Ik vond het wel leuk, maar ik wil vanavond wel mijn huis weer in”, zegt hij. Het toeval wil dat zijn auto die normaal voor de deur staat, uitgeleend was aan een vriend. ,,Anders zou die sowieso in het gat beland zijn.” Zijn vriend Mikail Goren haalde gisteren zijn auto op en liet zijn fiets staan. Die moest er wel aan geloven. Met grote ogen zag Goren hoe de fiets uit het gat werd getrokken. Meerdere fietsen verdwenen in het watergat. ,,Gelukkig valt de schade mee. Alleen mijn zadel is kapot.”

Volledig scherm
Een ladderwagen moest bewoners in en uit hun huis halen. © Media TV

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (24%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (76%)
6202 stemmen