Volledig scherm
De initiatiefnemers voor de jachthaven presenteerden deze zomer hun plan voor de Rijnhaven met woningbouw, een park, een uitzichtpunt en een strand. © Studiemodel Marina Rijnhaven

Bewonersbelangen Wilhelminapier in Rotterdam: Wij willen jachten in de Rijnhaven

Een ruime meerderheid van de bewoners van de Wilhelminapier in Rotterdam wil een jachthaven voor de deur. Dat zegt de Vereniging Bewonersbelangen Wilhelminapier op basis van een enquête die zij heeft gehouden.

Voor de Rijnhaven tussen de Wilhelminapier en Katendrecht bestaan verschillende plannen. Behalve voor een jachthaven is het bekken ook in beeld voor een zonnepark, een stadsstrand, woningbouw en een drijvend kantoorgebouw. Het stadsbestuur beslist binnenkort hoe de oude haven eruit gaat zien. 

Volgens de enquête van de Bewonersbelangen Wilhelminapier komt er wat de buurt betreft in ieder geval geen zonnepark. 72 procent van de inzenders is daar tegen. Eerder liet Bewonersbelangen al weten te vrezen voor de schittering van de panelen. 40 procent van de geënquêteerden ziet een stadsstrand niet zitten en 20 procent wil geen evenementen in het gebied. 70 procent spreekt zich uit vóór een jachthaven.

Megajachten

De plannen voor een aanlegplaats voor miljonairsjachten zijn deze zomer gepresenteerd. Marco Pastors, superambtenaar voor Rotterdam-Zuid, heeft zich hierachter geschaard. Volgens hem zal de Rijnhaven Marina het meest betekenen voor het stadsdeel, omdat de megajachten economische bedrijvigheid, banen en stage- en opleidingsplekken met zich meebrengen. 

De Vereniging Bewonersbelangen Wilhelminapier heeft de enquêteresultaten opgestuurd naar de burgemeester en wethouders van Rotterdam. In de brief schrijven zij ook over andere zorgen van de pierbewoners, zoals het verdwijnen van parkeerplaatsen, verrommeling van het straatbeeld door fietsen, overlast van ‘patserbakken’, straatvuil, luchtvervuiling van cruiseschepen en het weinige groen.

Volledig scherm
Impressie van het drijvende zonnepark in de Rijnhaven. Omwonenden zijn niet enthousiast. © Mothership

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam