Volledig scherm
Op station Haarlem is al een bibliotheek. © Dijkstra bv

Bibliotheek opent filiaal op Rotterdam CS

Op het Centraal Station komt een filiaal van Bibliotheek Rotterdam. Op 1 november opent De Bibliotheek op het Station, zoals de nieuwe vestiging in Rotterdam gaat heten, in een zijgedeelte van de Stationshuiskamer van de NS. 

Het is de eerste vestiging van een stationsbibliotheek in Zuid-Holland, in Haarlem is al een dergelijk filiaal. Het gaat om een proef van twee jaar en initiatiefnemer ProBiblio, de provinciale ondersteuningsorganisatie voor bibliotheken, sluit niet uit dat meerdere stations in Noord- en Zuid-Holland volgen. Directeur Theo Kemperman, van Bibliotheek Rotterdam, is enthousiast over het initiatief. ,,Het voorstel van ProBiblio kwam twee jaar geleden voor ons precies op het goede moment. We hadden juist met de gemeente afgesproken dat we meer vestigingen in de stad zouden openen.’’ 

Dat ProBiblio Rotterdam benaderde voor deze pilot, vindt hij niet zo gek. ,,We zijn tenslotte echt aan het experimenteren met nieuwe vestigingsvormen.’’ De directeur ziet het bestaansrecht van deze bieb die bedoeld is voor de gehaaste reiziger, maar zeker ook voor de buurtbewoner, wel. ,,Met deze stationsbibliotheek hopen we vooral het digitale boek wat meer te promoten. Wij zien de belangstelling van onze gebruikers voor fysieke boeken niet afnemen en de interesse voor het digitale boek groeit toch langzamer dan verwacht. Op deze manier kunnen we het e-boek wat meer voor het voetlicht brengen.’’ Om de drempel juist voor de buurtbewoners niet te hoog te maken, is de Bibliotheek op het Station bewust vóór de NS-poortjes geplaatst. ,,Vanuit de Provenierswijk loop je via de tunnel zo naar binnen’’, aldus Kemperman.

Boeken lenen, lid worden, kranten lezen of muziek luisteren, in de moderne bibliotheek gaat alles digitaal. Zo ook in de vestiging op het station, waar doorgaans zelfs geen medewerkers aanwezig zijn. ,,Alleen bij grote drukte zijn die er, de overige dagen houden medewerkers van De Stationshuiskamer een oogje in het zeil’’, aldus Kemperman. Ook de collectie is afgestemd op de locatie en is zo actueel mogelijk. ,,De treinreiziger die in de krant een boekbespreking heeft gelezen, kan dat boek dan direct bij ons lenen’’, zegt Kemperman. En voor iedereen die gewoon met een écht boek onder de arm de bieb wil verlaten: de collectie op het station beslaat nog steeds zo’n duizend papieren boeken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam