In het Oude Raadhuis komt volgens de gemeentelijke plannen vanaf 1 januari 2018 de bibliotheek.
Volledig scherm
In het Oude Raadhuis komt volgens de gemeentelijke plannen vanaf 1 januari 2018 de bibliotheek. © Qphoto

Bieb op weg naar het Oude Raadhuis

De bibliotheek van Oud-Beijerland verhuist volgend jaar van cultureel centrum de Lindenhoeve aan de Steenenstraat naar het Oude Raadhuis, als de gemeenteraad daarmee tenminste instemt. Het historische gebouw vervult dan weer een centrale functie. 

„We willen het Oude Raadhuis een nieuwe, levendige invulling geven’’, zegt wethouder Harry van Waveren van Oud-Beijerland. „Het Oude Raadhuis is een plek waar mensen gemakkelijk vanuit het centrum even naar binnen kunnen lopen. Dat past goed bij de veranderende functie van de bibliotheek waar lezen wordt bevorderd en mensen met nieuwe informatiestromen leren omgaan. En het centrum van Oud-Beijerland krijgt zo ook weer een duwtje in de rug.’’

Quote

De VVV en horeca krijgen een vaste plek in het geheel

Nell Schuijff

Ook de bibliotheek Hoeksche Waard is enthousiast over het plan. „Daarmee wordt het Oude Raadhuis teruggegeven aan de bezoekers. Het is zonde om zo’n mooi gebouw zo lang ongebruikt te laten’’, zegt Nell Schuijff van het managementteam.

De bibliotheek wil in het Oude Raadhuis, dat ook een trouwlocatie blijft, samenwerken met veel andere partijen. „De VVV en horeca krijgen een vaste plek in het geheel’’, aldus Schuijff. „Ook denken we aan wisselende samenwerking, bijvoorbeeld met de historische vereniging en de Hoeksche Waardse kunstenaars. Op de eerste etage willen we een inspirerende ruimte creëren met elke dag iets anders, bijvoorbeeld een kunstenaar die aan het werk is, een lezing of iemand van de patiëntenvereniging.

Langer open

De bibliotheek kan in het Oude Raadhuis veel vaker en langer open dan in De Lindenhoeve. De boekenuitleen wordt niet groter, zegt Schuijff. „We gaan werken met een kleinere, maar wel actuele collectie. Verder is er al een bibliotheekvoorziening in de Rembrandt en zijn we bezig met een bibliotheek op een van de scholen in Poortwijk. Daar lopen al gesprekken over.’’

Het Oude Raadhuis moet aan de binnenzijde wel worden aangepast. Zo dient de doorgang tussen de VVV (in de Waterstal) en het Oude Raadhuis geschikt worden gemaakt voor publiek. 

Ophoesten

De gemeente wil een kleine vier ton euro uittrekken voor de verhuizing, de verbouwing met externe begeleiding en de inrichting. De bibliotheek kan dit bedrag niet zelf ophoesten. Ook krijgt de bibliotheek vanaf 2018 jaarlijks een halve ton extra subsidie.

De vraag is wel hoe het verder moet met de Lindenhoeve. Sportfondsen, de exploitant, heeft aangegeven dat het gebouw niet meer rendabel zonder bibliotheek. Sportfondsen zou zelfs om sluiting van de Lindenhoeve kunnen vragen. „Alle opties zijn nog open’’, aldus wethouder Van Waveren.

De Oud-Beijerlandse gemeenteraad bespreekt de plannen op dinsdag 14 februari.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam