Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Bij de synagoge

In mijn buurtje te Blijdorp wemelt het op zaterdagmorgen van de patrouillerende agenten in kogelvrije vesten. Ze zijn zwaarbewapend, met automatische geweren, maar gedragen zich als vriendelijke kerels. Van onder hun baretten groeten ze met een jongensachtige glimlach. Maar hun vinger houden ze aan de trekker en over je schouders kijken ze wantrouwend de rest van de wereld in.

Ze bewaken de joodse synagoge bij mij om de hoek. Het is een schraal gebouw, met de allure van een nieuwbouwkerk uit de vorige eeuw. Het ligt aan het A.B.N Davidsplein, vernoemd naar Aäron Davids, de opperrabijn van Rotterdam die het kamp Bergen-Belsen niet overleefde.

Dit lelijke gebouwtje, waarvan we er in Rotterdam zoveel hebben, is een potentieel doelwit van terroristen. Er staat daarom een wit politiehuisje op poten en een rij paaltjes tegen bomauto's. Aan de buitenmuren hangen schijnwerpers en camera's.

  1. Na de IFFR-tijger en knalgele tennisbal nu drie blokken voor Centraal Station

    Na de IF­FR-tij­ger en knalgele tennisbal nu drie blokken voor Centraal Station

    Grote festivals en evenementen in Rotterdam spelen zich met kleurrijke promotie-beelden steeds vaker in de kijker op het plein voor Rotterdam Centraal. Was het begin dit jaar eerst de stoere tijger van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR), daarna volgde de knalgele tennisbal van het ABN Amro World Tennis Tournament en sinds gistermorgen prijken drie gestapelde blokken op het Stationsplein, verwijzend naar de Bauhaus-tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam