Volledig scherm
PREMIUM
Zwarte Pieten als versiering in de etalage, politieke partij BIJ1 brengt nu in kaart waar die in Rotterdam nog te zien zijn. Dat valt niet bij iedereen goed, blijkt uit de reacties die bij BIJ1 binnenkomen. © ANP

BIJ1 roept Rotterdammers op te melden als ze ergens nog Zwarte Pieten zien

De politieke partij BIJ1 maakt een ‘zwartboek’ over Zwarte Piet in Rotterdam. BIJ1 roept Rotterdammers op als ze ergens Zwarte Piet zien – als persoon of versiering – deze te fotograferen en met locatie te melden bij de Rotterdamse afdeling. Met deze inventarisatie wil de partij het gesprek met de gemeente aangaan.

,,Zie je dit jaar nog ergens racistische uitingen in de vorm Zwarte Piet in de openbare ruimtes van onze stad – bij een intocht, in de winkels, school, buurthuis – mail ons foto’s en locaties. Dan maken we met elkaar een zwartboek’’, luidt de oproep van de politieke partij, die in 2016 als ‘Artikel 1’ is opgericht door tv-persoonlijkheid Sylvana Simons. De partij heeft alleen een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad, maar is ook al actief in Rotterdam, Utrecht. Den Haag, Almere, Leeuwarden, Groningen, Alkmaar, Nijmegen en Haarlem. In Rotterdam wil de partij meedoen met de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam