Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bijna 1 op de 5 zorgclubs heeft nog topsalaris

Bijna een op de vijf organisaties in de Rotterdamse zorg betalen hun bestuurders nog altijd een salaris boven de norm. Deze instellingen krijgen straf van de gemeente, die ruim 37.000 euro terug eist. Rotterdam wil zo duidelijk maken dat geld voor de zorg naar de zorg moet gaan.

Rotterdam deelde verleden jaar voor de eerste keer straffen uit aan organisaties die hun bazen meer betalen dan 179.000 euro, het topsalaris uit de Wet Normering Topinkomens. Toen kregen 37 zorginstellingen een boete opgelegd, nu zijn dit er 24 (18,8 procent). Aanmerkelijk minder dus. Ook het bedrag dat de zij moesten ophoesten was verleden jaar veel hoger: ruim 60.000 euro.

Bij 20 instellingen verdienen helemaal geen bestuurders meer boven de norm, of het zijn er minder dan een jaar eerder. Tegelijkertijd zijn er ook drie organisaties waar méér bestuurders meer dan 179.000 euro verdienen: Lelie Zorggroep (ouderenzorg), Aafje (ouderenzorg) en Stichting Emergis (geestelijke gezondheidszorg).

Bij Aafje is dit een directeur van Hulp Thuis, dat onlangs in het nieuws kwam vanwege het opleggen van ‘valboetes’. Bij Lelie een interim-bestuurder. Volgens de Wet Normering Topinkomens hebben organisaties nog een paar jaar de tijd om de topsalarissen terug te schroeven. Zij houden zich dus aan de wet, maar Rotterdam wil toch duidelijk maken dat zulke salarissen niet thuis horen in de zorg.

Hoogte straf

De hoogte van de straf hangt af van welk deel van de inkomsten van een organisatie van de gemeente Rotterdam komt. Het grote Erasmus MC heeft de best betaalde bestuurder met 304.000 euro. Maar omdat het ziekenhuis vooral betaald wordt met geld van zorgverzekeraars, is de straf maar een tientje. Dit is zo weinig, dat de gemeente het niet eens terugvraagt.

Yulius, actief in de jeugdzorg, moet het meeste geld ophoesten: 12.141,07. De twee bestuurders kregen hier verleden jaar een hoog topsalaris. Eentje kreeg bovenop zijn salaris ruim twee ton ook nog een gouden handdruk van 172.652 euro.

Rotterdam is overtuigd dat patiënten en cliënten niet twee keer worden gestraft als hun instelling geld moet ophoesten. Eerst omdat een bestuurder te veel verdient en daarna omdat de gemeente geld terug wil zien. De bedragen zouden niet zo hoog zijn dat het merkbaar is in de zorg. Het is bovenal een signaal dat de salarissen naar beneden moeten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam