Volledig scherm
De 99-jarige Gerard van Wijk verzorgt zijn 97-jarig echtgenote Anny. © John de Pater

Bijna 100 jaar, maar nog dag en nacht mantelzorger

RotterdamZijn vrouw naar een verpleeghuis? De 99-jarige Gerard van Wijk moet er niet aan denken. Het zou zomaar kunnen dat de inwoner van Rockanje de oudste mantelverzorger uit de wijde omtrek is. In januari hoopt hij 100 te worden en als het aan hem ligt, verzorgt hij zijn 97-jarige echtgenote nog jarenlang. En ja, dat is vaak erg vermoeiend. Maar opgeven? Nee, dat nooit.

'Ik zou haar voor geen goud willen missen,' zegt de geboren Rotterdammer naar zijn nog altijd piekfijn verzorgde echtgenote kijkend. Praten kan ze helaas sinds drie jaar niet meer door afasie en ze heeft dag en nacht verzorging nodig. Maar samen rooien Gerard en Anny van Wijk het nog prima.

Mijn beurt
Met wat hulp natuurlijk. Maar veel is dat niet. 'Mijn vrouw is altijd zo goed voor mij geweest. Ik ben sinds 1941 diabetespatiënt en volgens artsen de langst levende diabeet. Anny heeft altijd gezond voor mij gekookt. Nu is het mijn beurt om voor haar te zorgen. Ik haal haar 's ochtends zelf uit bed. Dek de tafel. Ik kook. Anny gaat elke week naar de kapper. Dan doe ik boodschappen met de auto. Vorig jaar is mijn rijbewijs weer voor vijf jaar verlengd.'

Ingenieur Gerard van Wijk was districtshoofd van de Rijksgebouwendienst in Zuid-Holland. Anny werd in Engeland geboren als dochter van Karstel, bekend van de cacao dat later door Droste werd overgenomen. Zij werkte tot haar 65ste, onder andere bij Vroom en Dreesman. Het echtpaar kreeg acht kinderen, vijftien kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen.

Facebook en sms
Samen spelen ze 's avonds een bordspel. Gerard van Wijk is zeer bedreven op de computer. Hij heeft een Facebook-account en sms't en kijkt terug op een arbeidzaam leven waarin hij onder andere in opdracht van het rijk het voormalige kamp Westerbork ontwierp. Voordat het in gebruik zou worden genomen als kamp van waaruit Joden werden gedeporteerd door de Duitsers.

Of de twee ondanks hun hoge leeftijd en de beperkingen van mevrouw nog gelukkig zijn. 'Jaaa!' klinkt het uit het diepst van haar hart. En hij: 'Ja, we hebben het nog erg goed.'  En dat al bijna 75 jaar. Gerard van Wijk blikt weer liefdevol opzij. 'Anny was zo onvoorstelbaar mooi. Ik heb haar echt moeten veroveren.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam