Volledig scherm
Windmolens in het Nederlandse landschap © anp

Bijna 2000 klachten over herrie van windmolens

Bijna de helft van de klachten die inwoners van Voorne-Putten vorig jaar bij de DCMR Milieudienst Rijnmond indienden, gaat over de herrie van windmolens achter Geervliet en Heenvliet. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de milieudienst.

In totaal kreeg de DCMR 4333 klachtentelefoontjes van eilandbewoners. 1926 daarvan gingen over de turbines. In 2014 kwamen daar 2122 klachten over binnen. Het grootste deel van de klagers woont in Geervliet en Heenvliet. Met de enorme stapel klachten is Wind XL het bedrijf waarover vorig jaar in het Rijnmondgebied verreweg het meest is geklaagd. Het heeft beloofd de bromtoon, waarover ook veel telefoontjes binnenkwamen, dit jaar aan te pakken.

Slagschaduw
De overlast door slagschuw van de windmolens, waarover eveneens werd gebeld, is bijna voorbij. De installaties zijn aangepast. Inwoners van Nissewaard, waar Geervliet en Heenvliet onder vallen, klaagden het meest van de vier gemeenten op Voorne-Putten: 3376 keer. Die forse hoeveelheid - Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis kwamen samen tot bijna 1000 klachten - komt vooral door de windmolens.

In Brielle daalde het aantal stankklachten fors, doordat de fabriek Abengoa in de Europoort maatregelen heeft genomen tegen de giststank die uit de pijpen over de geuzenstad werd uitgeblazen. In 2014 kwamen daar nog heel veel klachten over binnen bij de DCMR.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam