Volledig scherm
Het billboard met de beroemde foto van Jayne Mansfield is verdwenen. © BKOR

Billboard met foto van Jayne Mansfield bij storm ‘verongelukt’

Het billboard met de spoorloos verdwenen foto van de Amerikaanse sexbom Jayne Mansfield dat aan de muur van een school in Spangen hing, is ‘verongelukt’. Met een winterse storm, een paar maanden terug, is het kunstwerk van Hans Citroen los gekomen van de gevel en in stukken op de grond gevallen.

Volgens de Spangense gebiedsnetwerker Bart Boerema vormde de stevige lijst van het 4 bij 2 meter grote doek een gevaar voor spelende kinderen. De netwerker heeft de woningbouwvereniging en stadsbeheer onmiddellijk gevraagd om het kunstwerk weg te halen.

Jayne Mansfield die in 1957 de aftrap verrichtte voor Sparta-DOS (1-7), liet bij haar vijfdaagse bezoek aan Nederland ongewild een spoor van vernielingen achter. De Amerikaanse actrice was het idool van een nieuwe generatie die af wilde van de kleinburgerlijke wederopbouwjaren. 

In Leiden en Den Haag braken voor de bioscopen waar haar films draaiden, rellen uit tussen jongeren en politie. Sparta was zo in de ban van de actrice dat het elftal een beroerde wedstrijd speelde en het Amerikaanse vliegdekschip Tarawa botste na het bezoek van de actrice bij het verlaten van de Waalhaven op een Italiaans schip en een hijskraan.   

Volledig scherm
Het billboard met de beroemde foto van Jane Mansfield. © Archieffoto BKOR

In samenwerking met indebuurt Rotterdam