Volledig scherm
© ANP

'Binnen enkele weken akkoord over extra camera's in de haven'

De Rotterdamse haven krijgt in de loop van 2018 extra bewakingscamera's tegen drugssmokkel. Dat beloven de gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam. De ruim 200 camera's zijn vorig jaar aangekondigd, maar laten op zich wachten. Het CDA en de SP hebben in de Tweede Kamer vragen gesteld over het uitblijven van de extra ogen.

Het cameraproject is een maatregel tegen de groeiende drugssmokkel. Vorig jaar is 13.000 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven, een record. Het vorige recordjaar was 2013 met 9.800 kilo. De schattingen omtrent het aantal onderschepte drugstransporten lopen uiteen, van één op de tien tot één op de vijf.

Het plaatsen van de camera's is vertraagd door discussie over de financiering ervan. Afgesproken is de kosten, zo'n 7 miljoen euro voor de plaatsing en nog eens enkele miljoenen voor het beheer, te verdelen over de gemeente Rotterdam, de douane, de politie, het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs. De laatste twee zijn de beheerder van de haven en koepelorganisatie van bedrijven in de Rotterdamse haven.

Volledig scherm
Camera's moeten de drugssmokkel in de haven tegengaan. © HBR

Ingrijpen

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg en de SP'er Ronald van Raak hebben de ministers van Justitie en Financiën gevraagd in te grijpen als de patstelling voortduurt. Volgens de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam is dat niet nodig. ,,Alle partijen zijn ervan overtuigd dat de camera's er moeten komen. Omdat het om vijf partijen gaat, kostte het overleg tijd'', zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. ,,Tussen nu en enkele weken zijn we eruit. Het is een kwestie van een paar weken.''

Volgens een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam is alles rond. ,,Op het ondertekenen van het convenant na. De plaatsing van de camera's zal nog wat voorbereidingen vergen, zoals de aanbesteding. In de loop van 2018 worden ze neergezet.''

De camera's moeten de douane helpen. Met 4.200 werknemers in heel Nederland zijn die met veel minder dan tien jaar geleden. In de Waalhaven draait al een proef met twaalf camera's. Die voldoet aan de verwachtingen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam