Volledig scherm
Dinner Wheel © Marco De Swart

Binnenstad Rotterdam beste van Nederland

Rotterdam boven! Dat is kort samengevat de conclusie van het rapport ‘Wonen en werken in Nederlandse binnensteden’, waarin Bureau Louter de prestaties van 81 binnensteden op een rij heeft gezet.

 In vier van de vijf gemeten economische sectoren staat de stad in de top 3: goed voor de overwinning in het eindklassement. Rotterdam krijgt een 8,9 als rapportcijfer. De economische prestaties van de Amsterdamse binnenstad leverden zilver op met een beoordeling van een 8,6. Utrecht zit daar weer een tiende onder. Den Haag zakte drie plaatsen naar positie 6. De hofstad moet Eindhoven en Den Bosch boven zich dulden. De binnenstad van Rotterdam haalt van alle bekeken binnensteden de hoogste cijfers in de categorieën ‘kantoren’ en ‘overige bedrijvigheid’.

De recentste cijfers waar Bureau Louter in dit grote vergelijkingsonderzoek over kon beschikken liepen tot begin 2016. Dat is enigszins jammer, omdat de economie sindsdien sterk is gegroeid. Het jaar waarmee is vergeleken, is 2009. Toen prijkte de Rotterdamse binnenstad qua economische prestaties ook al op 1.

Winkelfunctie

Opvallend is dat drie van de vier grootste steden van het land – Amsterdam is met een 6de plek de uitzondering – niet eens in de buurt komen van de top 10 als het gaat om de winkelfunctie van hun binnenstad. Dan reikt Rotterdam tot positie 36. De stad met de beste winkelprestaties is in de berekening van Louter Hoofddorp.

Soms is een positieverbetering in de ranglijst al te bereiken door een verhuizing naar de binnenstad. Den Haag staat door zijn vele ministeries in de binnenstad nog altijd dik aan kop als het gaat om bestuur. Maar omdat Louter de jaren 2009 en 2016 met elkaar vergelijken is de Maasstad in die ranglijst van plek 8 naar de 3de positie doorgeschoten. De bijdrage die ambtenaren leveren aan de economische prestaties van de binnenstad is namelijk flink vergroot toen diverse gemeentelijke diensten werden ondergebracht in De Rotterdam op de Kop van Zuid. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6148 stemmen