Volledig scherm
Groundhog Day is te zien op het IFFR, élk jaar weer. © Groundhog Day

Bioscopen vieren lustrumeditie Groundhog Day

Nederlandse bioscopen, waaronder Eye in Amsterdam en Kino in Rotterdam, vertonen morgen de klassieker Groundhog Day. De komedie waarin de hoofdpersoon steeds opnieuw deze dag beleeft, kwam exact 25 jaar geleden uit.

Voor Eye is het een dubbel lustrum: het is de tiende maal dat de bioscoop op 2 februari de film draait. ,,Het is de meest perfecte film om opnieuw en opnieuw te beleven", stelt programmeur Ronald Simons. Bioscoopexploitant Pathé biedt de film vrijdag aan via streamingdienst Pathé Thuis.

In deze film speelt Bill Murray een cynische journalist die verslag moet doen van de bosmarmottendag in het dorpje Punxsutawney. Maar door een bizarre speling van het lot blijft hij op 2 februari hangen en maakt hij elke dag opnieuw de door hem zo gehate dag mee.

Groundhog Day was toen de film uitkwam geen enorm succes. Maar inmiddels wordt de film door kenners beschouwd als klassieker en één van de beste komedies van de afgelopen twintig jaar. De Amerikaanse vakbond van scenaristen erkende het script van regisseur Harold Ramis als één van de beste verhalen ooit geschreven. En de film werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam