Volledig scherm
Tv-coryfee Paul de Leeuw opende in juni 2015 het nieuwe leeuwenverblijf in Blijdorp. © anp

Blijdorp verkozen tot mooiste dierentuin van de Benelux

Diergaarde Blijdorp is de mooiste dierentuin van de Benelux. Bij de jaarlijkse verkiezing op de populaire dierentuinpagina ZooSite ging eenderde van de stemmen naar de Rotterdamse attractie. Tweede werd Pairi Daiza in Wallonië, met dik 28 procent.

Quote

De grandeur en allure van toen willen we bewaren, en toch voldoen aan de eisen van deze tijd

Marc Damen

ZooSite, met zo'n 600.000 unieke bezoekers per jaar, reikt jaarlijks awards uit in 10 verschillende categorieën. Behalve een prijs voor 'de mooiste' wordt Blijdorp ook als meest innovatieve dierentuin gezien. De Benelux telt ongeveer 115 dierentuinen.

Blijdorp-directeur Marc Damen, die maandagmiddag de bijbehorende glazen trofee in ontvangst nam, is apetrots op de topnoteringen. ,,We timmeren hard aan de weg'', zegt hij, ,,maar dat doen onze collega's óók. In Blijdorp hebben we echter te maken met een complex uit 1940. De grandeur en allure van toen willen we bewaren, en toch voldoen aan de eisen van deze tijd. Dat wordt duidelijk gewaardeerd.''

Hij wijst erop dat ZooSite een plek is waar echte liefhebbers samen komen, wat de winst extra glans geeft. ,,Tante Annie uit Crooswijk zul je er niet zo snel vinden'', stelt hij. Het is de eerste keer dat Blijdorp piekt in deze speciale competitie. Vorig jaar viel concurrent Pairi Daiza in de prijzen.

Oog voor het verleden
Damen denkt dat de oplevering van de Congo-biotoop - de thuisbasis van onder andere okapi's - én de verbouwing van de voormalige giraffenstal tot leeuwenverblijf voor veel ZooSiders de doorslag heeft gegeven. Dit jaar hoopt hij dat kunstje met de nieuwe koedoestal én een kersvers onderkomen voor gelada's - een Ethiopische apensoort - opnieuw te flikken.

Eén van de initiatiefnemers van ZooSite, Rutger ter Maten, denkt eveneens dat de vele vernieuwingen Blijdorp in de kijker hebben gespeeld. ,,Elk jaar wordt er wel iets geopend. Dat wordt heel erg op prijs gesteld'', meldt hij. ,,Bovendien hebben ze oog voor het verleden. Dat is in een stad als Rotterdam enorm belangrijk.''

Volg AD Rotterdams Dagblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
25416 stemmen