Volledig scherm
Merel Pontier (l) met Clinton Young en Renate Bouwmeester. © MP

Blijdschap bij Rotterdamse juriste: executie Clinton Young afgewend

De Rotterdamse juriste Merel Pontier stapte gisteren in Amerika uit het vliegtuig in de veronderstelling dat ze afscheid ging nemen van de ter dood veroordeelde Clinton Young. Haar vreugde was ‘onbeschrijfelijk’ toen ze hoorde dat de executie is afgewend.

Maandenlang zette de 25-jarige Merel Pontier zich in om er alles aan te doen om uitstel te krijgen voor de doodstraf van Clinton Young. De Amerikaan zou in november 2001 binnen 48 uur twee moorden hebben gepleegd. Er is de laatste tijd veel aandacht voor zijn zaak die aan alle kanten rammelt. Zo maakte Jessica Villerius een documentaire over zijn verhaal.

Gouverneur

,,De laatste maanden hebben we heel veel actie gevoerd. We hebben de gouverneur geschreven. We hebben een verzoek ingediend bij de Nederlandse ambassade in Washington. En we zijn een actie begonnen met Amnesty International”, vertelt Pontier vanuit Texas. Samen met Renate Bouwmeester uit Enschede startte ze de Clinton Young Foundation.

De twee jonge dames stapten deze week in het vliegtuig, omdat de executie gepland stond voor 26 oktober. ,,We verwachtten dat ons een heel verdrietig bezoek te wachten stond. We bereidden ons voor op een begrafenis. Maar toen we aankwamen, bleek er geweldig nieuws te zijn en hebben we met Clinton het leven gevierd. Dat was heel bijzonder.”

De juristen zaten in het vliegtuig toen bleek dat de executie is uitgesteld. De rechtbank wil opnieuw onderzoek doen, omdat getwijfeld wordt aan de getuigenissen van David Page.

Wisselende verklaringen

Die was, evenals Young, aanwezig toen de twee moorden werden gepleegd en verklaarde dat Young de dader was. Young kon nooit aan de moorden worden gelinkt door DNA-materiaal. ,,Page heeft wisselende verklaringen afgelegd en hij zou tegen meerdere mensen hebben opgeschept dat hij met moord is weggekomen”, zegt Pontier. ,,We hadden niet meer kunnen hopen dan dit. Nieuw onderzoek is fantastisch.”

Quote

We hadden niet meer kunnen hopen dat dit. Nieuw onderzoek is fantas­tisch

Merel Pontier

De Rotterdamse blijft zich de komende tijd inzetten om het proces bekendheid te geven. ,,Clinton beseft het nog niet helemaal. Hij was bezig met afscheid nemen. Bezig met zijn begrafenis. Nu kan hij zich weer bezighouden met leven. Hij zei: ‘I get to live another day. I get to see November.’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam