De Markthal in Rotterdam
Volledig scherm
De Markthal in Rotterdam © ANP

Bloedheet achter grote glaswand in de Markthal

Zo'n gigantische glaswand met 561 panelen is natuurlijk prachtig in de Rotterdamse Markthal, maar het wordt bloedheet als het zonnetje er op staat. De kooplui aan de westkant van de hal kunnen er over meepraten. 'Het lijkt wel een broeikas,' zegt initiatiefnemer Ton Kester van KAS, de bloemenkraam vlakbij de raampartij.

Quote

Toen we in augustus voor het eerst binnenkwa­men, merkte ik het al. Dit wordt 'm niet. 's Middags schijnt de zon precies bij ons naar binnen, en wordt het al gauw 25 graden, of nog warmer. En daar kunnen bijvoor­beeld rozen of calla's niet tegen.

Ton Kester van KAS, de bloemenkraam

Hij kan het weten, want hij is zelf kweker in het Westland. 'Toen we in augustus voor het eerst binnenkwamen, merkte ik het al. Dit wordt 'm niet. 's Middags schijnt de zon precies bij ons naar binnen, en wordt het al gauw 25 graden, of nog warmer. En daar kunnen bijvoorbeeld rozen of calla's niet tegen. Die komen veel te snel uit. Nou kan ik wel een loonwerker laten komen om de gevel te krijten, maar dat zal wel niet mogen.'

Om voor een tijdje uit de brand te zijn, werd bij de buren van C&E Coffee een Coca Cola-parasol geleend. Samen met ontwikkelaar Provast en belegger Corio werd vervolgens over een structurele oplossing nagedacht. Met succes. 'Volgende week woensdag krijgen we een zonwering aan onze kraam, en aan die van Natuurlijk! naast ons. Het scherm mag 2,5 meter uitsteken, dat moet genoeg zijn.'

Ondertussen knobbelen Provast en Corio verder op de vraag hoe de zon buiten 'de deur' kan worden gehouden, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de opzet en uitstraling van het architectonische pronkstukje aan de Binnenrotte. Bovendien moet er altijd zicht naar buiten blijven.

'Eén van de opties is zonwerende folie,' zegt directeur Markthal Maarten van Lier. 'Maar dan moeten we heel goed onderzoeken wat voor effect dat heeft. Wat doet dit met het glas? Oók een mogelijkheid is het plaatsen van meer parasols op de terrassen.'

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam