Volledig scherm
Miller nam het initiatief tot de bijeenkomst. © Jan de Groen

Bloemen in heg moskee als protest tegen roosteren varken Pegida

 ,,We hebben nog nooit zo’n mooie heg gehad”, zegt Ziyattin Komurcu, vice-voorzitter van de Laleli moskee in Rotterdam Charlois. De heg zit vol met bloemen: bosjes rozen, losse lelies, riddersp​oor en anjers​. Buurtbewoners en sympathisanten komen vanmiddag naar de Gruttostraat om hun steun te betuigen en hun afschuw kenbaar te maken van de demonstratie van Pegida die vanavond op het programma staat.

Milka Miller is aan het stoepkrijten, pal naast het hek waarachter de demonstranten vanavond moeten staan. ,,Welkom in Charlois”, heeft ze in kleurige letters opgetekend. ,,Liefde is fijner om de stad mee te vullen dan haat”, zegt ze. ,,En deze bijeenkomst is gegarandeerd gezelliger dan die van vanavond.” 

Miller nam het initiatief tot de bijeenkomst. Ze schakelde oud-raadslid Setkin Sies in, die medestanders van 010 voor Vrede ​optrommelde. ,,We hopen dat de bloemen een fijnere geur verspreiden dan de barbecue vanavond”, zegt Sies.

(Tekst gaat verder onder foto)

Volledig scherm
Bloemen in de heg van de moskee. © AD

Feyenoordhooligans

De moskeebezoekers houden hun hart vast voor vanavond. ,,Ik heb gehoord dat er Feyenoordhooligans aanwezig zullen zijn”, zegt Komurcu. ,,En de jeugd gaat ons steunen, maar die kunnen wij niet onder de duim houden.” Wij hebben hier niet om gevraagd”, zegt moskeebezoeker Hassan Tekten. ,,Hier zat niemand op te wachten. Wij vinden het niet leuk. In onze stad leven we samen in vrede. En dat willen we zo houden.”

Buurtbewoonster Diana van den Berg keurt de demonstratie van Pegida af. ,,Het is een pure provocatie. Iedereen heeft recht op een geloofsovertuiging. Buiten het asociale parkeren hebben we geen last van de moskee. En dat is ook weer opgelost, want daar hebben ze zelf veel aan gedaan. Je hoort ze wel eens bidden. Maar ja, dat duurt vijf minuten. Dus als dat alles is.” 

Ook Laura, die om de hoek woont, is gekomen om de moskee te steunen. Ze tekent een rood hart op de stoep. ,,Pesterij”, zegt ze, over de barbecue met varkensvlees.

Polariserend

Stephan van Baarle, die voor Denk in de gemeenteraad zit, komt een kijkje nemen. ,,Om mijn steun te betuigen aan iedereen die door zo’n haatactie wordt aangedaan”, zegt hij. Denk begrijpt niet waarom burgemeester Ahmed Aboutaleb de actie van Pegida heeft toegestaan. Omer Altay van de overkoepelende moskee-organisatie TICF is het met hem eens. ,,Aboutaleb is polariserend bezig”,, zegt hij. ,,Wij vragen ons af wat hij hiermee wil bereiken. Hij verloochent zijn moslim-zijn.”

Dat juist in Rotterdam de anti-islam demonstratie mag doorgaan, doet zeer bij de Turkse gemeenschap. Veel Turken vinden nog steeds dat de politie vorig jaar veel te hard ingreep bij de demonstratie van Turkse Nederlanders tijdens het bezoek van de Turkse minister Kaya aan Rotterdam. Aboutaleb heeft, in tegenstelling tot de burgemeesters van Den Haag, Utrecht, Arnhem en Almere besloten om de aanhangers van Pegida te laten barbecueën in de buurt van een moskee. Hij vindt dat het recht op vrije meningsuiting en het recht van demonstratie zwaarder weegt. Alleen bij ernstige veiligheidsproblemen zou Aboutaleb de demonstratie alsnog verbieden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam