Volledig scherm
De proef met de opgefleurde afvalbakken in de Tarwewijk in Rotterdam is succesvol: minder mensen dumpen hun afval naast de container. © Sanne Donders

Bloemetjes bij de bak? Dan minder afvaldump

De proef met de opgefleurde afvalbakken in de Tarwewijk in Rotterdam is succesvol. Nadat er kunstgras met bloemetjes rondom de afvalcontainers was aangelegd, dumpten veel minder voorbijgangers en omwonenden hun afval naast de container. Dat blijkt uit de eerste resultaten.

Quote

We willen niet alleen bekeuren en rotzooi opruimen, maar ook het gedrag van omwonenden beïnvloeden

Brigitte Moratis, Gemeente Rotterdam

De proef met de fleurige vuilcontainers duurde van eind maart tot half april. Onder andere de container op de kruising tussen de Rijsoordstraat en de Dordtselaan werd voorzien van een fleurig kunstgrastapijtje met bloemetjes. Op de grond voor de container stond beschreven wat omwonenden moesten doen met afval dat niet in de ondergrondse bakken past. 

Door deze combinatie hoopte de gemeente dat het dumpen van afval naast de containers af zou nemen. ,,We willen niet alleen bekeuren en rotzooi opruimen, maar ook het gedrag van omwonenden beïnvloeden'', zei woordvoerder Brigitte Moratis van de gemeente destijds.

En deze 'gedragsinterventie', zoals de gemeente dat noemt, is geslaagd. Tijdens de proef controleerde een medewerker van stadsbeheer twee keer per dag of er afval was achtergelaten rondom de container. Voorafgaand aan de proef trof de medewerker gemiddeld 3,5 zakken afval of stukken grofvuil aan per container. Toen de versiering eenmaal was aangebracht was dat nog gemiddeld 0,75 stuks. Een afname van 75 procent.

Behalve het verminderen van afval op de stoep, waren ook de reacties van omwonenden lovend. ,,Een van hen zei: 'het lijkt nu net alsof ik uitkijk op een parkje', dat vinden we leuk om te horen'', zegt Moratis.

Tekeningen

De gemeente bracht overigens verschillende soorten opsmuk aan rond de afvalbakken. Op bakken elders in de Tarwewijk werd een container voorzien van buxushagen. Tot slot werd er ook een vuilbak uitgerust met tekeningen op de grond met daarin de uitleg wat te doen met grofvuil.

Welke variant het meest effectief was, is nog niet bekend. De gemeente zal de onderzoeksresultaten nog nader bestuderen. Of ook andere vuilcontainers in Rotterdam binnenkort worden opgefleurd, is nog niet bekend.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8768 stemmen