Volledig scherm
Een aantal van de betrokkenen bij de roof: hoofdverdachte Radu Dogaru met chauffeur Eugen Dairie, Dogaru's vriendin Natasha, moeder Olga Dogaru en handlanger Alexandru Bitu (foto's met de klok mee). © anp

Blunder op blunder na roof uit Kunsthal

UpdateDe politie heeft na de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam een serieuze kans gemist de daders én de buit in handen te krijgen. Pas na 5 kwartier hadden beveiligers en agenten door dat er een roof had plaatsgevonden.

Door de late ontdekking konden de Roemenen eenvoudig ontsnappen. De zeven schilderijen, van onder anderen Picasso en Gauguin, hebben vervolgens nog urenlang onbeheerd in een geparkeerde auto gelegen, vlakbij de Kunsthal. Dat blijkt uit justitiële documenten die het AD heeft ingezien.

Politie en beveiligers waren in de nacht van 15 op 16 oktober snel ter plaatse nadat een alarm was afgegaan. Maar bij een inspectierondje om het museum merkten ze niets bijzonders op: de kunstdieven hadden de deur weer netjes dichtgedaan en de agenten zagen geen inbraaksporen.

Niemand zag dat zeven kunstwerken, met een gezamenlijke waarde van tientallen miljoenen euro's, ontbraken. Na overleg met de beveiliging vertrok de politie weer. De Roemeense kunstdieven konden hierdoor gemakkelijk vluchten.

De agenten die op de eerste melding afkwamen, hebben de daders zelfs gezien, zo hebben deze verklaard tegenover hun advocaat. 'Eén agent zwaaide nog geruststellend, zo van: niets aan de hand, jongens', zegt advocaat Maria Vasii.

Verwarring
Na de roof overheerste bij de beveiligers van de Kunsthal een uur lang verwarring. Zo kregen ze het alarm niet uitgeschakeld. En zelfs toen ze zeven lege haken aan de muur zagen, was er niet meteen argwaan. Pas na vijf kwartier tot anderhalf uur werd het de werknemers duidelijk dat het museum was overvallen.

De beveiliging van de Kunsthal rammelde al veel langer, blijkt uit onderzoek van het AD. Al sinds de bouw in 1992 is hierop bezuinigd, zeggen betrokkenen.

Reactie OM
Het OM reageert dat de Rotterdamse politie in de bewuste nacht zeer snel ter plaatse was. Nadat er aan de buitenkant van het museum niets was te zien, is de politie 'zoals te doen gebruikelijk' weggegaan. Toen de later de beveiliging alsnog de inbraak vaststelde is de politie teruggekomen. Dat één van de toegesnelde agenten heeft gezwaaid naar de verdachten, blijkt niet uit het strafdossier. 'Die bewering is voor rekening van een advocaat.' Bovendien was er op dat moment nog geen diefstal geconstateerd en was er dus geen reden mensen in een voorbijrijdende auto als verdachten aan te merken, aldus de politie.

Lees meer over de kunstroof in het AD van vandaag.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam