Volledig scherm
Karin de Roos. © DIJKSTRA, ROEL

Boek over slag bij Vlaardingen geeft historie een menselijk gezicht

Karin de Roos schreef de historische roman 'Dubio'. Het verhaal speelt zich grotendeels af in aanloop naar en tijdens de slag bij Vlaardingen in 1018. Zaterdag wordt het boek gelanceerd, als één van de onderdelen van het feestjaar Vlaardingen 2018-1018.

De schrijfster is deze zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur in boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein voor de boekpresentatie. Daar overhandigt zij het eerste exemplaar aan burgemeester Annemiek Jetten.

Quote

Ik wil geen histori­sche dwalingen maken

Karin de Roos

,,Het mooiste vind ik dat ik de geschiedenis met deze roman een menselijk gezicht heb gegeven", vertelt De Roos trots. Het hoofdpersonage Germaine lijkt zich in twee tijden te bevinden: de tijd waarin wij leven en de tijd van de slag bij Vlaardingen. In het verleden vinden mensen haar raar, in het heden verklaren ze haar voor gek. ,,Ik wilde geen teletijdmachine die heden en verleden met elkaar verbindt. Er is een logische verklaring voor de vermenging van de twee verhalen. De lezer mag hier zelf het antwoord op vinden."

Het verhaal had de schrijfster al op stapel liggen. Het enige dat ontbrak om de roman te schrijven, was een plaats en tijd. ,,Ik werd getipt om naar Vlaardingen te kijken, gezien de slag bijna 1.000 jaar geleden is. Ik wilde in eerste instantie liever over de vroege middeleeuwen schrijven, waarin meer heidense gebruiken en culturen bestonden." Maar ze kwam in contact met stadsarcheoloog Tim de Ridder, die haar overtuigde toch voor de slag bij Vlaardingen te kiezen. ,,Hij vertelde dat ondanks dat er graafschappen ontstonden, er nog veel van die heidense cultuur onder de gewone burgers bestond."

Kookcursus

De Roos wilde zeker van haar zaak zijn en voorkomen dat er onregelmatigheden in het verhaal zaten. ,,Ik wil geen historische dwalingen maken", verklaart zij. ,,Dat zou geschiedvervalsing zijn. Daarom heb ik mij zo veel mogelijk verdiept in hoe de Vlaardingers destijds geleefd hebben en heb ik geprobeerd mij in hun leefwereld te verplaatsen." Zo deed zij een middeleeuwse kookcursus. ,,Het blijkt dat het eten vaak zuur was. Middeleeuwers gebruikten veel azijn en droogden of fermenteerden hun voedsel zodat dit langer houdbaar bleef." Historicus Kees Nieuwenhuijsen leerde De Roos veel over de historie rond de slag bij Vlaardingen. ,,Ik heb meer respect gekregen voor hoe mensen in die tijd voor hun bestaan vochten."

De vader van Karin de Roos komt uit Asperen in de Tielerwaard, dat in 1318 stadsrechten kreeg. Dat feit werd in haar jeugd gevierd en nagespeeld. ,,Dat vond ik fantastisch, het maakte veel indruk op mij toen ik klein was." Dat is nooit meer overgegaan, haar fascinatie voor de middeleeuwen groeide alleen maar verder. ,,Toen ik een lettervreter werd, verslond ik boeken als Kruistocht in Spijkerbroek en Koning van Katoren. Ik baalde ervan dat ik voor mijn eindexamen moest leren over de Chinese geschiedenis. Ik wilde mij liever verdiepen in de middeleeuwen." Zij studeerde af in historische en kunstwetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam