Volledig scherm
Het boerenprotest bij het Provinciehuis in Den Haag. © Regio15

Boeren keren gedesillusioneerd terug uit Den Haag: ‘Reken maar op hardere acties’

Boeren uit de Rotterdamse regio en de rest van Zuid-Holland hebben vanmiddag voor het Provinciehuis in Den Haag geëist dat het provinciebestuur haar stikstofmaatregelen intrekt. Het College van Gedeputeerde Staten weigert dat echter. De boeren hebben de provincie nu een ultimatum gesteld. Als de provinciebestuurders niet voor 1 november ingaan op hun eisen, volgen er meer acties.

De actie in Den Haag vandaag trok zo’n 200 tot 300 boeren uit onder meer Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Een deel van hen trok, net als twee weken geleden bij de landelijke actie met tientallen trekkers naar de bestuurlijke hoofdstad. De gevolgen voor het verkeer bleven deze keer echter beperkt tot het gebied rondom het Provinciehuis.

Voorzitter Arie Verhorst van LTO Zuid-Holland eiste dat de provincie haar maatregelen, bedoeld om de stikstof terug te dringen, intrekt. In andere provincies, zoals Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland is dat ook gebeurd. Daar zwichtte het provinciebestuur voor de eisen van de boeren. Maar Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland lijkt dit niet van plan, bleek vanmiddag uit hun reactie. 

Uitdaging

Gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD) wijst erop dat de provincie Zuid-Holland het meest drukbevolkte gebied van Nederland is. ,,Het is voor het bestuur een uitdaging om iedere dag een betere balans te vinden tussen de activiteiten van bewoners, bedrijven, boeren en de natuur. Er moet voor alles plaats zijn want zo zit onze samenleving in elkaar’’, zegt ze.

Quote

Het is voor het bestuur een uitdaging om iedere dag een betere balans te vinden tussen de activitei­ten van bewoners, bedrijven, boeren en de natuur

Boeren hebben volgens haar een belangrijke rol in de voedselvoorziening en beheer van het landschap. Verder leveren de bescherming van onze natuurgebieden, bodemdaling en circulaire economie ook uitdagingen voor de boeren. ,,Als provincie werken wij altijd samen om een goede balans te vinden. Daarom gaan wij ook nu graag in overleg. Niet alleen met agrariërs, ook andere partijen die geraakt worden door de stikstofregels.”

Teleurgesteld

Quote

Je hoort alleen van ze: ‘We begrijpen het’, maar vervolgens gaan ze er gewoon mee door

Boer Arie Vaandrager uit Hellevoetsluis, die ook bij actie was, is erg teleurgesteld. ,,Je hoort alleen van ze: ‘We begrijpen het’, maar vervolgens gaan ze er gewoon mee door.’’ Hij hoopt dat de provincie snel met een serieuze reactie komt. Anders volgen er volgens hem meer en hardere acties. ,,Daar kun je wel op rekenen.’’

Provincies gaan deze week met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan tafel voor eenduidige regelgeving rond stikstof. Zuid-Holland handhaaft voorlopig dus de huidige beleidsregels. In mei 2020 worden die geëvalueerd. 

Door recente uitspraken van de Raad van State over stikstof en Natura2000 gebieden is alle vergunningverlening stil komen te liggen. Zowel voor inwoners (woningbouw) als bedrijven (waaronder de boerenbedrijven) is het volgens de provincie van belang dat de stikstof vermindert en dat de vergunningverlening weer op gang komt. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam