Boeren uit Rotterdamse regio: ‘We zijn hier niet om herrie te schoppen’

video/updateBoeren uit de Rotterdamse regio protesteerden vandaag in het centrum van Den Haag tegen het stikstofbeleid. Vanuit de Hoeksche Waard, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee trokken een paar honderd boeren met hun trekkers richting het Binnenhof.

Het is nog donker als tientallen boeren uit de Hoeksche Waard, Voorne-Putten en Dordrecht in Heinenoord bij elkaar komen voor de demonstratie in Den Haag. De agrariërs hebben zich deze ochtend verzameld op het terrein van een bedrijf. Boer Pepijn van der Beek, een van de aanjagers van het protest op het eiland, vangt langs de weg alle deelnemers op. Binnen in de bedrijfshal staan al vanaf 7 uur heel wat (vooral jongere) boeren te wachten op het sein om te mogen vertrekken.

De actiebereidheid in dit gebied is groot, merkte Leon Verhoeven deze week al heel snel. Hij maakte de groepsapp aan, waar boeren zich op konden opgeven voor de actie. ,,Ik kreeg meteen heel veel reacties van iedereen dat ze mee wilden doen.’’

Toeterend

Het wachten is nu alleen nog op de collega’s uit Brabant, die over de A29 richting Den Haag rijden. Als de boeren van de aanwezige politie horen dat die net voorbij Numansdorp zijn, stappen ze in hun trekkers en rijden ze in een lange colonne de A29 op. Daar sluiten ze zich aan bij de nog langere stoet van trekkers uit Brabant. De boeren rijden hard toeterend en juichend langs. Onderweg staan bewoners en familieleden die ze uitzwaaien.

Cor Kempenaar glundert. Hij is blij om te zien dat er nog zoveel mensen achter de boeren staan. Normaal zijn boeren niet zo van het actievoeren, vertelt hij. ,,Het zit niet in de aard van de meeste agrariërs om te klagen en actie te voeren. Wij zijn meer van het mouwen opstropen en doorgaan. Dit zegt dus wel iets over de ernst van de situatie.’’ Volgens hem is het echter belangrijk dat er duidelijkheid komt vanuit de overheid. ,,Vooral jongeren willen weten of er wel toekomst is voor ze in Nederland. Nu is er veel onzekerheid over wat er allemaal op ons afkomt, en wat er daarna weer op ons afkomt.”

Quote

Het zit niet in de aard van de meeste agrariërs om te klagen en actie te voeren

De tekst loopt verder onder de foto. 

Volledig scherm
Boerenstaking boeren rijden naar Den Haag over A29 veroorzaakt files. © Qphoto

Omdat de A20 helemaal vast staat, moeten de boeren over de A4. Ze worden de hele weg begeleid door de politie, die hier en daar voor een vrije doorgang zorgt. De steun voor de boeren blijkt nog steeds erg groot. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs toeteren en steken duimpjes op.

Het doet de boeren in de colonne goed. Ze zwaaien vrolijk terug. De agrariërs houden zich ook keurig aan de afspraken en rijden allemaal op de meest rechter baan. Zo nu en dan als de weg leeg is, rijden er een paar ook op de middelste baan. Pas als de stoet in de buurt van Rijswijk komt en de weg dichtslibt, gaat de discipline een beetje verloren. Sommige trekkers rijden nu over de vluchtstrook. Hier en daar ontstaan chaotische situaties op de weg. Het is onduidelijk of het boeren zijn uit de Rotterdamse regio of de collega’s uit het zuiden.

Binnendoor

Al snel wordt duidelijk dat de snelweg naar Den Haag langzaamaan helemaal vast loopt. Een deel van de boeren besluit daarom de afslag te nemen en binnendoor, via Rijswijk, naar het Binnenhof te rijden. De trekkers kunnen via deze route ongehinderd doorrijden en hebben geen last van afsluitingen of files. Politie is langs deze route, die ook langs de Schildersbuurt in Den Haag voert, nergens te bekennen. Veel mensen op straat kijken verwonderend naar de trekkers die door hun woonwijk denderen. Maar ook hier reageren de meesten positief.

Als de boeren na een lange rit van bijna 3 uur het centrum binnenrijden, blijkt het Binnenhof niet te bereiken. De politie heeft de wegen met grote voertuigen hermetisch afgesloten. De trekkers worden een voor een naar een veld naast het Malieveld geleid. Daar moeten de boeren nog urenlang wachten op de start van de manifestatie.

Quote

Als iedereen denkt: dan sta ik daar maar, en thuis blijft, dan gebeurt er helemaal niets

Verhoeven en de andere agrariërs hebben dat er graag voor over. ,,Als iedereen denkt: dan sta ik daar maar, en thuis blijft, dan gebeurt er helemaal niets’’, legt hij uit. ,,Het doel was het Binnenhof, maar die is gebarricadeerd. Dus we gaan dadelijk gewoon luisteren naar de sprekers en dan weer terug naar huis. En je hoopt dat je er wat wijzer van wordt.’’

Herrie

De boeren zijn onder de indruk van de massale opkomst en kijken hun ogen uit. ,,Het is gewoon goed om jezelf even te laten zien, maar niet zoals in Groningen. Want dat gaat te ver’’, klinkt het. ,,De insteek is om met zijn allen een punt te maken en niet om herrie te schoppen.’’

Quote

De insteek is om met zijn allen een punt te maken en niet om herrie te schoppen

De boeren uit de Hoeksche Waard hebben daar vooraf ook duidelijke afspraken met elkaar over gemaakt. Collega’s die zich misdragen, worden hier op aangesproken en als het uit de hand loopt in Den Haag gaan ze meteen weg.

Rond een uur of vijf keren de boeren terug naar huis. Althans, dat proberen ze. Het is zó druk op de weg, dat er geen doorkomen aan is. ,,Dat gaat nog wel even duren’’, zegt Kempenaar. ,,Ik probeer al een half uur van het veld af te komen.’’ Hij kijkt echter terug op een geslaagde actie. ,,Alles is netjes verlopen. Ik ben wel tevreden. Het is wel nog even afwachten hoe de reacties van bestuurders morgen zijn. Anders kan het zomaar zijn dat we weer terugkomen.’’

Volledig scherm
Agrariërs uit Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee protesteerden maandag ook al voor het Provinciehuis in de Hofstad om hun ongenoegens te uiten over de stikstofmaatregelen. © Frank jansen
Volledig scherm
Boerenstaking boeren rijden naar Den Haag over A29 veroorzaakt files. © Qphoto

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam