TBS-kliniek de Kijvelanden
Volledig scherm
TBS-kliniek de Kijvelanden © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Boete van 20.000 euro voor tbs-kliniek na dodelijke steekpartij met schaar

updateJustitie heeft tbs-kliniek de Kijvelanden een boete opgelegd van 20.000 euro nadat in 2017 de 25-jarige sociotherapeut Arnd Otten werd doodgestoken door de psychiatrische patiënt Michel T. met een schaar. Het OM verwijt de Kijvelanden dat er onvoldoende is gedaan om te zorgen voor een veilige werksituatie. 

De arbeidsinspecteurs van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben het incident en de arbeidsomstandigheden bij de Kijvelanden onderzocht. Hieruit bleek dat Otten - zoon van een Papendrechtse dominee - pas sinds acht dagen bij de Kijvelanden werkte toen het incident gebeurde. Hij zat nog in zijn inwerkperiode. 

Otten wilde op de bewuste 3 februari 2017 een schaar uitlenen aan Michel T.  Hij ging  vervolgens door het lint nadat Otten hem had aangesproken met ‘Mitch’. Dit naam deed hem herinneren aan de tijd dat hij werd gepest. T. stak Otten vervolgens vervolgens dood met de schaar. Achteraf bleek dat T. op dat moment nog onder invloed was van het middel Ritalin. Sporen van dit middel zijn gevonden in het bloedonderzoek na zijn aanhouding. 

Onvoldoende

Uit het onderzoek bleek verder dat de betreffende afdeling van De Kijvelanden al enkele maanden kampte met veel zieken. Ook waren veel vaste medewerkers afwezig. Volgens justitie had de kliniek de sociotherapeut nog niet de noodzakelijke opleidingen laten volgen zoals omgaan met agressie en geweld, terwijl hij op dat moment wel werd ingezet als een volwaardige ingewerkte kracht. Otten was daarom onvoldoende op de hoogte van de regels die gaan over het uitlenen van scherpe voorwerpen. 

De Kijvelanden heeft de boete inmiddels betaald. Ook zijn er maatregelen genomen om soortgelijke gevallen in de toekomst te voorkomen, waaronder een verbeterprogramma en de inzet van zoveel mogelijk vaste medewerkers. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam