Volledig scherm
© womenwhoeatontubes.com

Boetedreiging voor eten broodje oogst onbegrip

Een boterham eten in de metro, het kan je zomaar een boete van 100 euro opleveren. In Rotterdam en ver daarbuiten is vol verbazing gereageerd op de straf die vervoersbedrijf RET uitdeelt voor dit vergrijp.

Door het eten van een bammetje in de Rotterdamse metro is studente Marlies het middelpunt geworden van een landelijke discussie. Het is dat ze de hap dinsdagochtend snel doorslikte, anders had een RET-controleur haar beboet.

'Twee weken de cel in met die Marlies,' grapt de Rotterdamse acteur Jack Wouterse, die dol is op eten én het ook weleens aan de stok heeft met de autoriteiten. Zoals in 2011, toen hij een aantal stadswachten uitschold nadat hij onenigheid had gekregen over zijn poepende hond. 'Ik snap dat die mensen hun werk doen. Maar schieten we niet door als we boterham etende meisjes gaan bekeuren?'

Kiosken
Wouterse verwoordt de teneur van de meeste reacties op 'boterhamgate'. 'Het getuigt van een dubbele moraal,' zegt Chris Vonk van reizigersorganisaties Rover. 'De RET faciliteert de verkoop van broodjes op de stations, maar verbiedt het eten ervan,' zegt hij, doelend op de snackkiosken in de metrostations.

Eén daarvan is BroodExpress. Uitbater Wesley Ladage valt bijna van zijn stoel als hij hoort dat zijn klanten een boete riskeren, 'Persoonlijk vind ik dat wel een héél zware sanctie.' Frank Karsten van de Stichting Meer Vrijheid, die opkomt voor liberale waarden, spreekt van een 'disproportionele maatregel'.

Ergens moet toch een grens worden getrokken? Dat is nou precies het punt, zegt woordvoerster Frouke Albers van de RET. 'Wat als iemand pelpinda's of een broodje kebab gaat zitten eten in de metro? Andere reizigers kunnen daar last van hebben en dat is de reden waarom wij optreden tegen dit soort gedrag.' Ze wijst erop dat in alle metro's bordjes hangen waarop staat dat eten ten strengste verboden is.

De straf die de RET wilde uitdelen aan Marlies is nog niets vergeleken met het risico dat ze had gelopen in Enegland en de VS. Daar hebben amateurfotografen er een sport van gemaakt om etende metroreizigsters te fotograferen. Ze plaatsen hun oogst aan niet al te charmante foto's dagelijks op de populaire webpagina Women Who Eat On Tubes.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8852 stemmen