Volledig scherm
Kunst zou bij het Wereldmuseum niet langer in veilige handen zijn. © anp

Boijmans eist 445 stukken van Wereldmuseum terug

Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen eist per direct 445 in bruikleen gegeven kunstobjecten terug van het Wereldmuseum. De stukken zouden niet langer in veilige handen zijn bij de Rotterdamse collega's.

Volledig scherm
Sjarel Ex (Boijmans) © AD
Volledig scherm
Stanley Bremer (Wereldmuseum) © AD
Quote

Ex moet nog even geduld hebben, wij hebben tijd nodig.

Stanley Bremer (directeur Wereldmuseum)

Directeur Sjarel Ex van Boijmans Van Beuningen heeft zijn eis aan zijn collega Stanley Bremer vorige week kracht bijgezet. Het gaat onder meer om 308 stukken uit de Aziatica-collectie, die door de befaamde kunstverzamelaar Johan Bierens de Haan (1867-1951) na zijn dood als legaat aan de gemeente Rotterdam werd geschonken.

De stap van Boijmans is opmerkelijk. Doorgaans is het onderlinge vertrouwen groot in de museale wereld. Het Wereldmuseum staat echter al geruime tijd in een kwaad daglicht, onder meer vanwege het omstreden 'ontzamelplan' van Bremer. Door circa 23.000 stukken in de verkoop te doen, beoogde hij een deel van de bezuinigingen op de subsidie te compenseren, tot woede en onbegrip van tal van collega's en kunstliefhebbers in Nederland.

Daarnaast blijkt het instituut aan de Willemskade maandenlang zonder een raad van toezicht te hebben gefunctioneerd, zo werd afgelopen najaar duidelijk.

Bedrijfsvoering
Onder druk van de gemeenteraad lopen op dit moment twee onderzoeken naar de bedrijfsvoering van het museum, dat jaarlijks ruim 3,1 miljoen euro ontvangt van de gemeente. Het eerste is in handen van een extern bureau in opdracht van het stadsbestuur, het tweede wordt uitgevoerd door de Rekenkamer Rotterdam na een unaniem aangenomen motie.

Bremer zegt begrip te hebben voor het verzoek van zijn collega Ex, en zal dit dan ook honoreren. ,,Wij zijn aan het ontzamelen, dus dan is het logisch dat andere musea hun in bruikleen gegeven collecties terugvragen,'' aldus de museumdirecteur. ,,Maar hij moet nog even geduld hebben. We hebben tijd nodig, formeel moeten we nog een besluit nemen.''

Vertrouwensbreuk
Bremer ontkent dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen beide Rotterdamse instellingen. ,,Wij gaan goed met elkaar om.'' Wel erkent hij verzuimd te hebben om te reageren op Ex' eerste schriftelijke verzoek tot teruggave, nu ruim 2,5 maand geleden. ,,Ik was druk, ik ben het simpelweg vergeten.''

Ex was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. Wethouder Adriaan Visser (kunst en cultuur, D66) is op de hoogte van het verzoek van Boijmans. ,,Het is een zaak tussen de musea. De stukken gaan van het ene naar het andere deel van het depot.''

Curatele
Het Wereldmuseum staat sinds drie maanden onder curatele van de gemeente, in afwachting van de uitkomst van de lopende onderzoeken. Pas daarna kan een nieuwe - en wettelijk verplichte - raad van toezicht worden aangesteld. Visser heeft Bremer eind november te verstaan gegeven dat hij per direct moet stoppen met (de voorbereidingen van) de beoogde verkoop van enkele kunststukken.

Een speciale commissie kwam vorige maand tot dezelfde conclusie. ,,De procedure om te ontzamelen was niet zorgvuldig, niet juist en niet transparant,'' aldus het advies aan het Rotterdamse college.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam