Volledig scherm
Het kunstenaarsatelier in de tentoonstelling Fra Bartolommeo – de goddelijke renaissance. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. © Lotte Stekelenburg

Boijmans koopt kleurrijk schilderij over Rotterdam

Drie maanden lang werkte de jonge Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit (27) in Museum Boijmans Van Beuningen samen met het publiek aan een vier meter hoog schilderij. Het museum koopt het kleurrijke resultaat - De mystieke geboorte van Rotterdam - aan.

Volledig scherm
Fra Bartolommeo, Pala del Gran Consiglio (of Pala della Signoria) tronende Maria met Christuskind, de heilige Anna en de kleine Johannes de Doper, omringd door tien heiligen, 1510-1513. © Museo di San Marco, Florence.

Boijmans vroeg Smit bij de start van de tentoonstelling over Fra Bartolommeo om een grote schildering van Rotterdam te maken, net als deze kunstenaar dat in de 16de eeuw had gedaan voor Florence. 

Het moest een eigentijds monumentaal schilderij worden dat past bij het multiculturele karakter van de stad. In de tentoonstelling werd speciaal een kunstenaarsatelier voor Smit ingericht. 

Publiek

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf het startschot voor het project. Drie maanden lang werkte Smit vervolgens aan De mystieke geboorte van Rotterdam. Dat deed hij niet alleen, maar samen met het publiek. Jong en oud tekende mee tijdens de uren dat het atelier was opengesteld.

Deze week maakte Boijmans bekend dat het museum zijn werk, inclusief vijf voorbereidende tekeningen, aankoopt.

Ster

Iwan Smit is een rijzende ster in de Rotterdamse kunstwereld. De kunstenaar werkte onder meer samen met filmproducent Warner Bros, kledingmerk The Hundreds en sneakerwinkel Woei. 

Over zijn werk in Boijmans zegt hij: ,,Leeuwen kijken toe hoe de heilige moeder het water schenkt waaruit de Rotte ontstaat, een bron van leven waar kort daarop de naam Rotterdam zal galmen.''

Volledig scherm
Iwan Smit. © Suzanne van de Kerk

In samenwerking met indebuurt Rotterdam