Volledig scherm
Boijmans is in trek bij mbo-studenten. © Robin Utrecht

Boijmans scoort met unieke mbo-aanpak

Museum Boijmans Van Beuningen scoort met een aanpak om mbo-studenten binnen te halen. Drie andere musea in het land omarmen het Rotterdamse lespakket.

Van Kijken naar Zien, zo heet de methode die het Boijmans maakte samen met uitgeverij Codename Future. Het omvat een voorbereidende les en een rondleiding die mbo-studenten naar kunst laten kijken. Om zich vervolgens af te vragen of wat zij zien hetzelfde is als wat een ander ziet.

Op die manier leren de jongeren over aannames en verschillende perspectieven. Het Boijmans trok op deze manier vorig jaar 880 mbo-studenten en tikt dit jaar al de 650 aan.

Het Centraal Museum (Utrecht), Fries Museum (Leeuwarden) en het Van Abbemuseum (Eindhoven) nemen daarom de methode over. In Utrecht kwamen sinds de start afgelopen september al 720 studenten, het Fries Museum start aankomend voorjaar. Vandaag worden 120 mbo-docenten uit het hele land getraind om de leerzame kunstgesprekken met hun studenten aan te gaan.

Juridisch

Volgens een woordvoerder van Boijmans van Beuningen snijdt het mes aan twee kanten.

,,Er komen niet zoveel groepen mbo-studenten naar musea, dus we boren een nieuwe doelgroep aan. Tegelijkertijd vinden wij dat de vaardigheden die je opdoet in een museum ook belangrijk zijn voor mbo’ers en zij krijgen dat niet standaard bij hun opleiding. En door deze aanpak ontvangen we allerlei studenten: van culturele mbo-opleidingen tot juridisch en logistiek."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam