Volledig scherm
Jaap van Dok, ook wel Opa Hekkie genoemd, is overleden. © German Villafane

Boksicoon ‘Opa Hekkie’ (90) van Boxing ‘82 overleden

De Rotterdamse boks- en karateveteraan Jaap van Dok, alias Opa Hekkie, is zaterdagmiddag overleden. Als assistent coach kreeg hij grote bekendheid door zijn rol in de docu-serie van Viceland over boksschool Boxing ‘82 aan het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid. Van Dok is 90 jaar oud geworden. 

Op Facebook laat de boksschool weten enorm verslagen te zijn door het trieste nieuws. ,,Wij zullen Jaap heel erg gaan missen, met zijn recht voor zijn raap mentaliteit.”

Boxing82rotterdam

Net het trieste nieuws vernomen dat onze assistent trainer, jaap dok (opa hekkie) Is overleden Wij zijn enorm verslagen van dit trieste nieuws, wij zullen jaap heel erg gaan missen, met zijn recht...

De oude boksschool bloeide op nadat Viceland begin 2018 een hitserie over de school uitzond. Sinds zijn tirade tegen een telefonist van UPC, die viraal ging - ‘Hekkie? Ik heb geen hekkie, ik woon vier hoog’ - en de documentaire was Van Dok een bekende Nederlander. Elke aflevering begint met de lijfspreuk van Boxing ‘82: ‘Het maakt niet uit hoe vaak je neergaat. Het enige wat telt, is hoe vaak je weer opstaat.’ Die uitspraak is kenmerkend voor het levensverhaal van ‘Opa Hekkie'. Dat was niet altijd even makkelijk. ,,Ik heb een kolerejeugd gehad”, liet Van Dok weten in een interview met deze krant. 

Twee weken geleden deed de 90-jarige bij vriend Ralph Moelker (41) zijn beklag over pijn in zijn borst. ,,Hij waarschuwde me dat hij niet lang meer zou hebben. Zaterdagmiddag vond de politie hem dood in zijn woning", zegt Moelker. 

Ruwe bolster, blanke pit

Elke week trainde Moelker met ‘Opa Hekkie’, die volgens hem tot vorige week nog actief was bij Boxing ‘82. ,,Hij was het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Echt een taaie.” Dat komt door het heftige levensverhaal van Van Dok, denkt Moelker. ,,Hij was portier bij Walhalla, heeft gevaren, de oorlog meegemaakt en de politie boksles geven: een legende op Katendrecht.” 

Die levenslessen paste Van Dok toe tijdens zijn trainingen op de boksschool. Daar stond hij bekend om zijn directe manier van lesgeven. ,,Slaan moeten jullie. Harder! Het is hier geen speeltuin.” Een jongen die zijn lange haren in een staart knoopt, krijgt een standje: ,,Heb je soms een spiegel nodig? We zijn hier om te boksen!” 

In deze video is te zien hoe ‘Opa Hekkie’ op zijn 90ste verjaardag werd verrast met taart.

In april dit jaar overleed eigenaar van de boksschool Frans van den Heerik. Hij werd 78 jaar. Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met de boksschool, laat Van den Heeriks zoon Frans weten. ,,Het zou vreselijk verdrietig zijn als we de school moeten opgeven. Dan zou mijn vader zich omdraaien in zijn graf", zegt Van den Heerik.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8038 stemmen