Het konijntje was in een zelf-gefabriceerde kooi in het Kralingse Bos achtergelaten.
Volledig scherm
Het konijntje was in een zelf-gefabriceerde kooi in het Kralingse Bos achtergelaten. © BoswachtersRotterdam

Boswachter vindt opnieuw gedumpt konijn in Kralingse Bos: ‘Het is tragisch’

Een konijntje met bloed op zijn spierwitte vacht, achtergelaten in een provisorische kooi van gaas en vuilniszakken in het Kralingse Bos. Vooral in de zomerperiode komt boswachter Bas Groeneveld (27) tijdens zijn rondgang door Rotterdam gedumpte huisdieren tegen waarvoor mensen niet meer willen of kunnen zorgen. ‘Het is tragisch.’

Het was de ochtend van zijn verjaardag, 31 juli, dat Groeneveld en zijn collega tijdens een surveillance in het Kralingse Bos op het zelf-gefabriceerd kooitje stuitten. ,,Ik had gelijk het vermoeden dat er iets niet pluis was’’, zegt Groeneveld. Hij denkt dat het diertje de avond ervoor al was achterlaten door zijn baasje. ,,Niet wetende dat er ook vossen, ratten en andere dieren in het bos leven.”

Hangbuikzwijntjes

Quote

Een tam konijn is heel wat anders dan een wild konijn

Boswachter Bas Groeneveld (27)

Achtergelaten katten, honden, kippen, hanen, tamme ratten en zelfs hangbuikzwijntjes komen de Rotterdamse boswachters tegen. Vaak op plekken waar veel mensen komen, zoals in het Kralingse Bos. ,,Wellicht in de hoop dat andere mensen het dier vinden en ervoor zorgen’’, zegt Groeneveld. Het is volgens hem niet alleen voor de huisdieren, maar ook voor de vinders van de beestjes tragisch. Ook gebeurt het maandelijks dat mensen konijnen, kippen en hanen dumpen in de wei van het Hertenkamp in het Kralingse Bos. ,,En op afgelegen plekken, waar mensen even snel kunnen stoppen en weer wegrijden.”

Het blijft een raadsel waarom dieren worden achtergelaten, vindt Groeneveld. ,,Misschien hebben mensen het idee dat de beestjes ook in het wild kunnen overleven. Maar een tam konijn is heel wat anders dan een wild konijn.” Daarom deed hij via het Twitter-account van BoswachtersRotterdam een oproep: ‘Zorgen voor een huisdier doe je ook in de vakantieperiode of zorg voor een oppas! Neem uw verantwoordelijkheid’. Daarmee hoopt hij dat mensen goed gaan nadenken over de aanschaf van een huisdier. ,,Ook als je op vakantie gaat, ben je nog verantwoordelijk voor je dier.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam