Volledig scherm
De Botlekbrug kampt opnieuw met een tegenvaller. © John de Pater

Botlekbrug kost 102 miljoen euro meer: rekening naar belastingbetaler

De in 2015 in gebruik genomen Botlekbrug gaat 102 miljoen euro meer kosten dan waarop was gerekend. Het geld is nodig om de brug af te bouwen en moet worden opgebracht door de belastingbetaler.

De tegenvaller stond volgens een zegsman van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al in de begroting die de Tweede Kamer op Prinsjesdag kreeg, maar kwam pas vandaag naar buiten.

De woordvoerder zegt dat de afbouwkosten hoger zijn ‘door de technische complexiteit en de omvang van de brug’. Het probleem is volgens hem vooral dat de veiligheidssystemen van de twee brugdelen die geheven worden, moeilijk te koppelen zijn aan de veiligheidssystemen van het spoor dat eroverheen wordt gelegd. 

Omvang

De zegsman wijst erop dat nooit eerder een brug van deze omvang is gebouwd. De brugdelen van 7,2 miljoen kilo per stuk gaan gemiddeld twintig keer per dag met hoge snelheid omhoog en omlaag.

Minister Cora van Nieuwenhuizen maakte recent in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de werkzaamheden aan de Botlekbrug vertraagd zijn en de brug niet sterk genoeg is om de treinen die er straks overheen rijden, te dragen. Voor de constructiefouten moet bouwconsortium A-Lanes opdraaien. Het herstel gaat zeker tientallen miljoenen kosten. 

De andere vertraging - vanuit veiligheidsoogpunt mogen er niet te veel aannemers tegelijk op de brug aan het werk - is voor rekening van het rijk.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam