Volledig scherm
© ANP

Bouw Rotterdam CS succesvol dankzij sensors

Het Centraal Station in Rotterdam hangt bomvol sensors. Deze meten het grondwaterpeil, trillingen en natuurlijk verschuivingen. Met succes, durven de ingenieurs wel te zeggen nu de voltooiing van het station nadert. 'De bouw is nooit stilgelegd,' zegt Cor Luijten in het AD Rotterdams Dagblad. Als er maar iets beweegt rond de nieuwbouw, krijgt de aannemer een alarm-sms.

Uiteraard zit er eentje in het puntdak. Die sensor controleert of het gevaarte niet te veel heen en weer beweegt. Maar vooral ondergronds is het bezaaid met meetapparaatjes: in het fundament, onder de rails van de trams, metro en treinen, rond het verbouwde metrostation, in de parkeergarages en de toekomstige fietsenstalling.

De adviseur bij het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam is sinds 2005 bij het monitoringssysteem betrokken. Hij houdt op het internationale ingenieurscongres IABSE volgende week een lezing over het sensorsucces.

Met die voorspoed onderscheidt zijn project zich van die andere megaoperatie: de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Daar werden bewoners geëvacueerd, omdat de bodem onder hun huizen wegzonk. 'Een nachtmerrie. Verder zeg ik er niks over. Zij hebben de boel ook in de gaten gehouden, maar pech gehad.'

Het toont aan wat in Rotterdam hád kunnen gebeuren, als de bouwplaats niet was volgestouwd met die honderden sensors - in prijs variërend van enkele euro's tot 8000 euro. 'Stillegging loopt helemaal in de papieren. Ook wij hebben tegenslagen gehad, maar konden dankzij de sensors op tijd maatregelen nemen.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam