Volledig scherm
De bestuursleden Hans Ploeg, Leo Lauwaars en Frank Baart (vlnr) voor het bouwwerk. © DIJKSTRA, ROEL

Bouw van trekschuit ligt strak op schema

Met het leggen van de kiel gaf wethouder Corine Bronsveld in mei het startsein voor de bouw van de historische trekschuit Den Eerste Snik, in de voormalige garage van autobedrijf Van der Kooy aan de P. J. Troelstraweg in Maassluis. De bouw van de boot vordert gestaag, belangstellenden vergapen zich aan het bouwwerk dat over twee jaar klaar moet zijn.

Hans Ploeg, bestuurslid van de stichting Zorg & Vlijt, heeft er al een aantal rondleidingen op zitten in de voormalige garage van autobedrijf Van der Kooy aan de Pieter Jelle Troelstraweg in Maassluis als een opa en oma met hun kleinzoon binnenwandelt. Het jongetje heeft slechts oog voor één ding en dat is de 12 meter lange historische trekschuit waarvan de contouren inmiddels duidelijk zichtbaar zijn.

,,Hij wil altijd even bij de boot kijken'', vertelt de vrouw. ,,Jammer dat er nu niet wordt gewerkt'', klinkt het ietwat teleurgesteld.

Ook in de werkplaats van de stichting Zorg & Vlijt waar de historische trekschuit Den Eerste Snik wordt nagebouwd, is het nu vakantie. Toch is het pand van woensdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur open voor publiek, dat normaliter live kan meekijken met de bouw, naar voorbeeld van de originele trekschuit die 400 jaar geleden werd gebouwd door Leendert Hoogendam.

Klik

Aan de trekschuit werken naast de professionele scheepsbouwer Peter Schouten en zijn assistent, momenteel nog twee vrijwilligers mee. Daarnaast verrichten twee mannen van Stoed ook wat hand- en spandiensten.

,,Al die mannen zijn heel bedreven en leren van elkaar, het is bijzonder dat het zo klikt'', stelt Ploeg. ,,Wij als bestuur zorgen ervoor dat al het materiaal er is en dat we binnen het budget blijven. Ook hebben we een magazijn ingericht. We zitten nu in de fase van het moeilijkste werk. Als we straks gaan aftimmeren, zullen we meer gebruik gaan maken van medewerkers van Stoed die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en hier lekker aan de slag kunnen.''

Paard

Het is de bedoeling dat de trekschuit, die ooit werd voortgetrokken door een paard, volgens planning over twee jaar klaar is en dan ook volgens een vaste dienstregeling gaat pendelen tussen het centrum van Maassluis en Vlaardingen, over de Boonervliet en Vaart.

De oude autogarage herbergt verder een documentatiecentrum, een expositieruimte en een atelier waar de schuit in modelbouw kan worden nagebouwd door kinderen.

Ook wil de stichting duurzaam zijn. Van het afvalhout, zo'n 40 procent, worden daarom tapasplanken en tapasglaasjes gemaakt. ,,Het is immers zonde om dit hout weg te gooien. Op deze manier geven we er een goede bestemming aan.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam