Volledig scherm
© Jan de Groen

Boze PVV’er Meeuwissen stormt op burgemeester af tijdens raadsvergadering

Een zoveelste ruzie tussen de PVV en Denk liep vandaag wel erg uit de hand. Een woedende Maurice Meeuwissen (PVV) stormde tegen alle regels in op de burgemeester af en eiste een schorsing. Daarna verliet hij de raadszaal. 

De scène ontspon zich vandaag tijdens de begrotingsraad – een soort algemene beschouwingen op lokaal niveau. Van Baarle noemde in zijn speech de inbreng van de PVV ‘fascistische drek’. Daarop eiste Meeuwissen dat burgemeester Aboutaleb Denk op het matje zou roepen. De PVV’er riep buiten de microfoon om dat hij dit niet accepteerde. ,,Dit gaat alle perken te buiten. Het wordt hier steeds gekker. Ik wil dat u ingrijpt, nu!’’ Toen hij niet snel genoeg respons kreeg liep hij tegen alle mores in naar voren, waar de burgemeester de vergadering voorzit. ,,Ik wil dat u de vergadering schorst’’, riep hij. Pas terug op zijn plek sprak de burgemeester hem weer aan. ,,Als een raadslid een schorsing wil, dan krijgt hij die.’’ Tussendoor sneerde Van Baarle nog dat hij een lijstje had met veertien kenmerken van fascisme en dat de PVV aan driekwart voldeed. 

Quote

Dit gaat alle perken te buiten. Het wordt hier steeds gekker. Ik wil dat u ingrijpt, nu!

Maurice Meeuwissen

Het overleg bij de tafel van de burgemeester had als resultaat dat Meeuwissen – iets gekalmeerd – zei de zaal te verlaten tot de ‘haatspeech’ van Denk voorbij was. Ook bood hij zijn excuses aan voor het schenden van de mores.

Ruwe omgangsvormen

Quote

Hij typeerde niet een persoon, maar een fenomeen

Ahmed Aboutaleb

Aboutaleb heeft al eerder laten weten de ruwe omgangsvormen in de raad moeilijk te kunnen accepteren. Eerder in de vergadering sprak hij Meeuwissen aan op het woord ‘schoothondje’, nadat de PVV’er Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam als ‘het schoothondje van Baudet’ had getypeerd. Aboutaleb vond de uitspraken van Van Baarle echter wel door de beugel kunnen, omdat de Denk-voorman Meeuwissen geen fascist had genoemd. ,,Hij typeerde niet een persoon, maar een fenomeen’’, was zijn oordeel. Meten met twee maten, meenden sommige politici achteraf. 

Meeuwissen zelf refereerde daarna in zijn eigen speech aan moskeeën als ‘haatpaleizen’ en de ‘politieke islam’ van Nida en Denk. Ook noemde hij de achterban van Denk de ‘vijfde colonne flirtend met Erdogan’. Daarop kreeg hij van Denk een onderkoeld antwoord. ,,Goed om te zien dat de heer Meeuwissen weer de moed heeft om terug te komen. De achterban van Denk bestaat uit fatsoenlijke, getrouwe burgers waar ik elke dag mee omga en die zich niet dat soort kwalificaties laten aanmeten.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam