Volledig scherm
© RV

BP moet meer uitleg geven bij plannen voor raffinaderij

BP moet bij de uitbreidingsplannen van de raffinaderij in de Europoort meer uitleg geven over de manieren waarop zij de fabriek zo milieuvriendelijk mogelijk verwacht te bouwen. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage. Dit advies weegt zwaar.

Bij de raffinaderij komt een hydrocracker en een waterstoffabriek. Met deze installatie kan BP schonere diesel en kerosine maken dan het nu doet.

Al eerder deden ExxonMobil en Shell al vergelijkbare investeringen in hun raffinaderijen in de Rotterdamse haven, omdat de milieu-eisen voor brandstof steeds strenger worden. Bij die uitbreidingen is, bij elkaar opgeteld, twee miljard euro gemoeid.

Behalve schonere, laagzwavelige kerosine en diesel wil BP ook meer biodiesel in de Europoort produceren.

De Commissie m.e.r. adviseert BP bij de vergunningaanvraag voor de verbouwing technische varianten voor de fabriek te vergelijken die leiden tot energiebesparingen en minder uitstoot van broeikasgassen. Zo wenst ze een variant waarbij de raffinaderij de vervuilende uitstoot afvangt en opslaat.

Het is uiteindelijk aan het provinciebestuur en de minister van infrastructuur om te besluiten of BP een vergunning krijgt voor de uitbreiding van de raffinaderij. De bevindingen van de Commissie m.e.r. wegen mee in dat besluit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam