Een opslag tank van BP in Rotterdam.
Volledig scherm
Een opslag tank van BP in Rotterdam. © André Muller | Dreamstime

BP-raffinaderij mee in investeringsrace

Met de beoogde uitbreiding van de raffinaderij in de Europoort kan BP zich in het rijtje van Shell en ExxonMobil voegen. Die verspijkeren hun installaties in de Rotterdamse haven al voor miljarden euro's. De investeringen zijn cruciaal voor het voortbestaan van de olieraffinaderijen.

Met een nieuwe hydrocracker moet BP efficiënter en schoner produceren. Dat laatste is belangrijk omdat oliebedrijven steeds lastiger van hun smerigste producten af komen. Zware stookolie gaat over twee jaar in de ban als schepen alleen nog op laagzwavelige brandstof mogen varen. Door die strengere eisen in combinatie met een dalende vraag naar brandstof zullen raffinaderijen in Europa sluiten, zegt BP-woordvoerder Carlo Eijkels. ,,De schoonste en efficiënste blijven over.'' Zaak is daarbij te horen.

ExxonMobil en Shell investeren samen zo'n twee miljard in hun raffinaderijen. Hoeveel er met de BP-uitbreiding is gemoeid, wil het bedrijf niet zeggen. De BP-top besluit op z'n vroegst eind 2019 definitief over de uitbreiding. De bouw kan dan in 2021 beginnen.

Banen

Als de uitbreiding doorgaat, krijgen de 730 werknemers er 50 collega's bij. Het leger inhuurkrachten gaat van 500 naar 200 mensen. Het gaat ook om behoud van banen, zegt Eijkels. 

In de investeringsrace tussen raffinaderijen is Gunvor voorlopig afgehaakt. De vierde raffinaderij van de Rotterdamse haven maakte vorige maand bekend de plannen in de ijskast te zetten. Het bedrijf komt geld tekort voor de operatie.

Bij ExxonMobil staat de nieuwe hydrocracker er al. Tijdens het groot onderhoud dat nu plaatsvindt, wordt de installatie op de raffinaderij aangesloten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam