Dit lichtmonument ter herinnering aan slachtoffers Holocaust is nu tijdelijk in Rotterdam

VIDEOAan-uit, aan-uit,  zo gaat het fluoriserende blauwe licht. Alsof het leeft, alsof het ademt. Indrukwekkend. Een ander woord is er niet voor Levenslicht, het donderdagavond in Rotterdam onthulde monument ter nagedachtenis aan alle Nederlandse Holocaust-slachtoffers. Levenslicht ‘ademt’ bij het Joods Kindermonument  aan de Stieltjesstraat op  Rotterdam-Zuid. 

Lichtkunstenaar Daan Roosegaarde van de Rotterdamse Studio Roosegaarde bedacht in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het lichtmonument van 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.  Het licht staat enerzijds symbool voor de leegte die deze slachtoffers achterlaten en anderzijds wordt gevierd dat licht ook staat voor hoop en de 75 jaar vrijheid die we nu hebben.

Bijzondere inkt

De stenen zijn geïmpregneerd met een bijzondere inkt. Als je er uv-licht op schijnt, lichten ze op.  De stenen verwijzen ook naar de steentjes die Joden in plaats van bloemen op een graf leggen.  

Na de onthulling gaat het lichtmonument in delen op tournee langs 150 Nederlandse gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en gedeporteerd werden. In Rotterdam blijven zo’n 600 stenen achter bij het Joods Kindermonument. Daar is 27 januari een bijzondere herdenking, op de dag dat het 75 jaar is geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. De stenen gaan daarna langs verschillende Rotterdamse scholen voor een lesprogramma over de Holocaust.  Ook zal het kunstwerk in de Centrale Bibliotheek en bij het Verhalenhuis Belvedere op Katendrecht te zien zijn.

Het holocaustmonument
Volledig scherm
Het holocaustmonument © ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam